Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca se suma al dol per la pèrdua d'Aina Moll

Data : 10/02/2019

La filòloga, nascuda a Ciutadella l’any 1930, ha estat una figura cabdal i decisiva per a la normalització de la llengua catalana a les Illes Balears i a Catalunya

Just després d’haver-se conegut la notícia de la mort de la filòloga, professora i activista cultural Aina Moll Marquès, als 88 anys d’edat, filla major de Francesc de Borja Moll, el Consell Insular de Menorca ha volgut expressar el condol a la família Moll, a la Institució Francesc de Borja Moll, continuadora del llegat de l’il·lustre filòleg menorquí, i a tota la societat illenca, per la pèrdua d’aquesta figura cabdal i decisiva en el procés de normalització lingüística a les Illes Balears i a Catalunya.

Aina Moll Marquès, nascuda a Ciutadella l’any 1930, després d’uns anys intensos de formació acadèmica a Barcelona, París, Estrasburg i Zuric, va continuar des de ben jove l’activitat filològica i editorial de son pare, col·laborant en la finalització dels dos darrers volums del magne Diccionari català-valencià-balear, i dirigint la col·lecció literària Raixa.

Des dels anys de la transició democràtica, va ser un referent fonamental en les noves polítiques públiques per la normalització de la llengua catalana que es posaven en marxa arreu de les institucions dels territoris de parla catalana.

Des de 1978, es va posar al servei de l’ens preautonòmic Consell General Interinsular de les Illes Balears, formant part de la comissió mixta de transferències amb l’Estat, i posant les bases de la política lingüística a Balears tant en l’Educació com en l’àmbit legislatiu i social, que donaria un fruit decisiu amb l’aprovació de la Llei de normalització lingüistica de les Illes Balears, l’any 1986.

L’any 1980 va ser la primera directora general de política lingüística de la Generalitat de Catalunya, càrrec que va mantenir fins el 1988.

Posteriorment, el 1995, durant la breu presidència de Cristòfol Soler al Govern de les Illes Balears, va a tornar a prestar el seu servei com assessora lingüística del Govern, responsabilitat que abandonà just després de la defenestració de Cristòfol Soler i la seva substitució per Jaume Matas, en comprovar el gir involucionista que aquest adoptaria en matèria lingüística i cultural. Tanmateix, Aina Moll continuaria vinculada a les Illes Balears fins al final dels seus dies, col·laborant amb les entitats que treballen per l’autogovern, la llengua i la cultura, com l’Obra Cultural Balear, de la qual, junt amb el seu pare i altres vint-i-nou ciutadans i ciutadanes de Mallorca, en va ser fundadora l’any 1962.

El conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria, ha destacat d’Aina Moll la combinació entre una profunda preparació intel·lectual, unes conviccions fermes, i un tarannà dialogant, bonhomiós i profundament humanista, amb el qual va ser capaç d’establir amplis consensos en la seva tasca institucional, tot evitant polèmiques estèrils i centrant-se en l’avanç i la consolidació dels drets lingüístics dels catalanoparlants i la recuperació de l’ús social del català.

El conseller menorquí ha recordat el títol de la biografia que Aina Moll va escriure sobre el seu pare, Francesc de Borja Moll: la fidelitat tossuda, afirmant que aquest qualificatiu que ella va escollir per son pare també li escau perfectament a ella: una persona tossudament fidel a la seva llengua i al seu país, generosa i entregada al servei dels seus conciutadans.

La seva trajectòria va ser reconeguda per les institucions públiques de les Illes Balears l’any 1997 amb la concessió del Premi Ramon Llull.

editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS