Notícies i actualitat

XXIX Escola de Salut Pública de Menorca

Data : 25/05/2018

La propera edició, que se celebrarà del 17 al 26 de setembre, destaca per una major oferta de cursos d’àmbit internacional i per la consolidació del Llatzeret com a espai de trobada de grups científics, acadèmics i institucionals

L’Escola de Salut Pública de Menorca arriba enguany a la 29ena edició amb un programa d’11 cursos i 14 trobades, que es desenvoluparan del 17 al 26 de setembre al Llatzeret. La nova convocatòria manté el format de la passada edició pel que fa a la durada, en què l’Escola es va ampliar de 7 a 10 dies, si bé es reforça l’oferta de cursos d’àmbit internacional en un context de consolidació de l’antic recinte sanitari del port de Maó com a espai de referència per a les trobades de grups científics, acadèmics i institucionals.

A punt de celebrar els trenta anys de recorregut, l’Escola i el Llatzeret s’han convertit en un campus d’excel·lència per a l’intercanvi de coneixements, interacció i debat per a salubristes de diferents procedències i generacions. És una cita esperada i desitjada, com ho demostra el fet que enguany s’hagin registrat més de cent inscripcions de professionals, investigadors i estudiants d’arreu d’Espanya durant els primers deu dies del procés de matrícula. Tot un rècord pel que fa a la demanda de places per participar en l’Escola si bé cal tenir en compte que, per qüestions d’espai i d’infraestructura, és difícil créixer quantitativament i superar el llindar dels 700 participants de les dues darreres edicions. Tant pels membres del Consell Acadèmic com pels representants de les administracions i institucions que organitzen i fan possible l’Escola de Salut (el Consell Insular de Menorca, la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears, la Universitat de les Illes Balears i la Universidad Menéndez Pelayo), el repte és oferir un programa atractiu i de qualitat que tracti la salut pública amb un esperit crític i des de diferents disciplines.

Els cursos i trobades del programa han estat seleccionats d’entre les 65 propostes presentades per institucions i col·lectius de l’àmbit acadèmic, de l’administració pública, fundacions, xarxes d’investigació, societats científiques i organitzacions de l’àmbit sanitari i social, en una clara aposta pel vessant participatiu de la convocatòria i pel fet de tractar sempre els aspectes més innovadors i emergents en intervenció, metodologia i investigació en salut pública i que més atreuen els professionals a qui van dirigits.

Cursos
Una novetat és l’ampliació, d’un a dos, del curs internacional d’epidemiologia avançada i estadística “International programme of Advanced epidemiology and statistics (IPAES)”. La setmana del 17 al 21 de setembre es duran a terme dos cursos dins aquest programa, impartits
per reconeguts professors d’àmbit internacional: el Dr. Felix Elwert, professor associat de Sociologia i Ciències de la Salut a la University of Wisconsin–Madison; el Dr. Xavier Basagaña, professor associat de Recerca en bioestadística a l’Institute for Global Health de Barcelona; el Dr. Theis Lange, professor associat de Bioestadística de la University of Copenhagen; i la Dra. Marie-Abèle Bind, professora associada i investigadora del Departament d’Estadística de Harvard University.

Un tercer curs del programa 2018 que també s’impartirà íntegrament en anglès és el “Dissemination & Implementation Research”, que s’ha organitzat conjuntament amb la Universidad Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) i que impartirà la Dra. Maria E. Fernández, professora de Promoció de la Salut i Ciències del Comportament a la University of Texas, i directora del Center for Health Promotion and Prevention Research (CHPPR), amb una àmplia experiència com a investigadora en prevenció i control del càncer en poblacions marginades.

Repeteixen convocatòria dos cursos que atreuen un gran número d’alumnes: “De las batas a las botas: ¿Es posible hacer salud comunitaria desde las Instituciones?”, durant el qual es comparteix l’experiència de 10 anys d’un procés de reorientació comunitària d’una xarxa de centres de salut de Madrid; i “Comunidad, activos y equidad: ¿Cómo incorporarlos a nuestra práctica diaria?”, que posa damunt la taula diferents iniciatives d’un nou model d’accions en salut enfocades cap al benestar i la millor qualitat de vida de les persones.

S’ofereixen també cursos sobre investigació qualitativa en salut pública; sobre la diabetis tipus 2; salut pública i ètica; i sobre l’avaluació econòmica de serveis i programes de salut pública. L’oferta de cursos es completa amb dues propostes que posen el focus en la salut pública i la perspectiva de gènere. Per una banda, el curs “¿Tratar igual lo distinto? Sesgos de género en la atención sanitaria y los cuidados” pretén millorar la capacitat dels participants a l’hora de reconèixer l’existència i els efectes de les desigualtats de gènere en l’àmbit assistencial. Per altra banda, el curs “Trabajando determinantes de género con los hombres: una problemática silenciada” vol tractar la problemàtica de la masculinitat i el seu impacte en la salut de la població pel fet de ser una realitat poc visible.

Beques
Per afavorir la participació i oferir les màximes facilitats d’accés a les activitats formatives i de debat, s’ofereixen beques i places bonificades als alumnes de grau, postgrau, màster i doctorat interessats a assistir als cursos i a les trobades de caire obert, gràcies a la col·laboració i les aportacions d’institucions, organismes i societats científiques. Aquestes aportacions se sumen al pressupost global de l’Escola, de 135.000 €.

Trobades
Pel que a les trobades, 12 de les 14 sessions del programa són reunions de grups organitzats que aprofiten el marc de l’Escola de Salut al Llatzeret per fer una convocatòria de treball. Són ja tot un clàssic les trobades de la Red Española de Universidades Saludables; de les biblioteques virtuals de ciències de la salut; el grup de treball de la Alianza de Salud Comunitaria; la trobada sobre l’excel·lència de la investigació en salut pública del Centro de Investigación Biomédica en Red (CIBER); o les reunions que promou el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad sobre la formació o el desenvolupament de la carrera professional dels metges.

També estan previstes reunions de la Red Española de Ciudades Saludables; del grup de feina de les Comunitats Autònomes i el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad per a l’equitat en salut de la comunitat gitana; i la trobada sobre el nous reptes de la sanitat exterior en la circulació internacional de persones i mercaderies, que l’any passat es va celebrar al Llatzeret per primera vegada i que enguany repeteix convocatòria.

Menorca també ha estat el lloc escollit per dur a terme una trobada d’investigadors del “Proyecto de unión de cohortes poblacionales para seguimientos cardiovasculares”; per celebrar una reunió sobre ”Epidemiología de la enfermedad mental en España”; per debatre sobre els determinants socials de l’obesitat en una trobada que promou la Conselleria de Salut de les Illes Balears; i per fer una sessió de feina sobre “Cooperación para la transformación digital en salud: canales de comunicación con el paciente”.

Les dues úniques trobades obertes són la VI Jornada d’activitat física i salut, que organitza el gabinet de medicina esportiva del Consell Insular de Menorca, en col·laboració amb l’Àrea de Salut de Menorca i el Servei de Salut, i que enguany dur per tema “El arte de caminar”, així com també la trobada sobre “Genealogías de la reforma sanitaria en España (1939-1986)”.

Taula rodona
En el marc de les activitats complementàries a l’oferta acadèmica, enguany estan previstes dos actes oberts a tota la societat. Per una banda, una taula rodona sobre “La contaminación química y la salud”, que se celebrarà el dia 20 de setembre al Consell Insular de Menorca i que comptarà amb la participació de Nicolás Olea Serrano, catedràtic de Radiologia i Medicina Física de la Universidad de Granada i director del Grupo de Salud Ambiental del Laboratorio de Investigaciones Médicas del HUSC de Granada; i Margarita Palau Miguel, cap d’àrea de qualitat sanitària de les aigües, de l'aire, riscos físics i canvi climàtic i salut del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. Actuaran de moderadors Ildefonso Hernández, membre del Consell Acadèmic i del Consell Assessor de l’Escola de Salut Pública de Menorca; i Antón Soler Ferrater, metge i representant de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears.

La UIMP també està organitzant un concert per al divendres dia 21 a l’Orfeó Maonès, Double Bach de la Companyia Antonio Ruz.

Menorca, 24 de maig de 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS