Notícies i actualitat

Inici de l'excavació arqueològica de la necròpolis islàmica apareguda durant les obres de la carretera general, entre Ferreries i Ciutadella

Data : 09/01/2018

Durant l'execució de les obres de millora de la carretera Me-1, al tram entre Ferreries i Ciutadella, s'està fent un seguiment arqueològic continu dels treballs de moviments de terres que afecten el subsòl, amb especial esment a aquelles zones arqueològiques assenyalades al projecte constructiu.

Durant els treballs d'esbucament de la paret seca i retirada de la terra vegetal entorn de la zona arqueològica de la Necròpolis Aljubs- Son Sivineta es va detectar l’existència de 21 tombes, totes amb la mateixa orientació est-oest. , motiu pel qual es van paralitzar les obres en aquesta zona i es va comunicar la troballa al Servei de Patrimoni del CIMe. Ja es tenia constància que, durant les obres de reforma de l’any 1988, dues tombes picades a la roca van ser afectades en aquest tram.

Seguint la legislació actual en patrimoni històric, es va decidir realitzar una excavació arqueològica preventiva, finançada pel CIMe, amb l’objectiu d’extreure les restes i obtenir-ne informació arqueològica, ja que una part de les tombes quedaven afectades per les obres.

Per tot açò, el Consell Insular de Menorca, promotor de l’obra, va contractar un equip d’arqueòlegs per a la realització de l’excavació arqueològica. El passat 2 de gener els arqueòlegs començaven a excavar les primeres tombes. De moment tan sols s’han excavat quatre tombes, i s’han recuperat les restes de quatre individus, tots ells articulats i enterrats de costat. No s’han trobat restes d’aixovar en els enterraments. Aquest ritual d’enterrament respon a la cultura islàmica i, per tant, s’ha de situar la cronologia d’aquests enterraments entre els segles X-XIII, l’època andalusina de Menorca.

Segons els arqueòlegs, ens trobem davant part d’una necròpolis rural islàmica, on les famílies de pagesos andalusins enterrarien els seus morts, tot i que no se sap amb precisió on era el nucli de població.

Aquesta és la tercera necròpolis rural islàmica que es documenta a Menorca. La primera va ser el 2005 a les obres de la IV fase del polígon industrial de Maó, on es van excavar 48 tombes que pertanyien als darrers moments de l'època islàmica de Menorca. La segona va ser el 2014, a So Na Caçana, on durant les obres de millora de la carretera de Cala’n Porter, es van excavar sis tombes.

L’estudi de les restes antropològiques de la necròpolis rural islàmica dels Aljubs, juntament amb les de POIMA IV Fase i So Na Caçana, permetrà tenir una visió més global de la forma de vida que tenien els grups humans que van habitar a la Menorca andalusina.

L'excavació d'aquestes restes arqueològiques implicarà un retard en els treballs de moviments de terres i, en conseqüència, en les feines posteriors que s'han de realitzar en aquest tram. Malgrat tot, aquest retard no implicarà un retard en el termini d'execució del total de l'obra, ja que afecta un tram molt petit de la carretera.

És necessari destacar que les excavacions arqueològiques d'urgència, motivades per obres públiques o privades, constitueixen una important via de recollida de noves dades històriques sobre el passat de l'illa.


Maó, 9 de gener de 2018

editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS