PROJECTE DEL DEPARTAMENT DE MOBILITAT DEL CONSELL INSULAR DE MENORCA A EXECUTAR AMB FONS DE L'IMPOST TURÍSTIC

L'impost turístic permetrà recuperar i consolidar diferents punts del traçat del Camí de Cavalls que, des que es va obrir, han patit processos de degradació i d'erosió, essencialment mitjançant tècniques tradicionals de pedra en sec. De manera complementària, també permetrà avançar en l’elaboració d’un catàleg de camins públics.

PLA D’ACTUACIONS DE GESTIÓ I RECUPARACIÓ DEL CAMÍ DE CAVALLS

El Camí de Cavalls és un camí històric que circumval·la l’illa de Menorca i que fou construït  amb finalitats militars a l’època de la dominació francesa. Amb el pas del temps, el seu traçat es va anar perdent progressivament a causa del creixement urbanístic litoral i del tancament del seu pas per algunes finques privades.
 
L'any 2000 el Parlament de les Illes Balears aprovà la Llei 13/2000, de 21 de desembre, del Camí de Cavalls de Menorca, que el declara «sotmès a la servitud pública de trànsit i, en conseqüència, és lliure, públic, d’accés i utilització gratuïts» i que atorga al Consell Insular de Menorca «les actuacions i potestats administratives en relació amb el Camí de Cavalls».
 

Fruit d’aquesta Llei, el 2003 la Comissió Insular d’Urbanisme de Menorca aprovà el Pla Especial del Camí de Cavalls de Menorca, que va determinar el traçat del Camí de Cavalls i en regulà els usos. Entre els anys 2008 i 2012 es va delimitar el Camí sobre el terreny i s'hi van dur a terme les obres d’obertura, fitació i equipament.

El 2012, el Camí de Cavalls va obtenir l’homologació com a sender de gran recorregut, amb el codi GR 223. La singularitat i la condició paisatgística del Camí de Cavalls, a més d'atorgar-li la declaració com a GR, l’han situat en els circuits internacionals de turisme actiu, amb la creació d’un nou producte turístic.
 

El Camí de Cavalls, GR-223, transcorre per la major part del perímetre litoral de Menorca i travessa gairebé la totalitat dels ecosistemes que es troben representats a l’illa, en els quals destaquen els aspectes abiòtics i biòtics.

El Camí de Cavalls, com a producte recent d'ús i recreació del medi natural, ha patit en els darrers anys tot un seguit d'impactes morfològics de tipus erosiu.


Així, en una primera fase de desenvolupament del Pla d’actuacions de gestió i recuperació del Camí de Cavalls, es proposen les accions següents com a mesures per a corregir l'origen d'aquests processos erosius:

- El Camí de Cavalls presenta gran quantitat de punts erosius que cal gestionar per tal de millorar el conjunt de la traça. Molts d’aquests punts erosius requereixen de tècniques tradicionals per a la seva recuperació. S’actuarà en la recuperació dels empedrats existents i, en els punts de prioritat alta, en la formació de talls d’aigua, escalons i empedrats mitjançant tècniques tradicionals de pedra en sec.

- Es presenta com una sola infraestructura sense connexió ni senyalització cap a altres vials o camins públics, que permetin la creació d’una xarxa de camins per distribuir els usuaris sobre el territori. És per això que es considera necessària la creació d’una xarxa de camins que tenguin com a producte estrella el Camí de Cavalls, i és amb aquest objectiu que s’elaborarà un catàleg de camins públics.


PRESSUPOST TOTAL

260.695,99 €
Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Perfil del contractant Perfil del contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS