Notícies i actualitat

El PP demana un l’estudi de les places de dependència, sociosanitàries i discapacitat que necessita Menorca

Data : 24/04/2017

El Partit Popular ha presentat una proposta d’acord, que defensarà avui en sessió plenària, per demanar al Consell Insular de Menorca l'elaboració d'un estudi per conèixer les places que necessita Menorca de dependència, sociosanitàries i discapacitat.

Tenint en compte que tant el Consell Insular de Menorca com l'Ajuntament de Maó insisteixen a convertir l'antic Hospital Verge del Toro en un centre sociosanitari, malgrat la negativa del Govern, el Partit Popular proposa conèixer les necessitats reals de Menorca per decidir quin tipus de centre s'hauria de construir i quina ubicació és la més adequada.

Un geriàtric no és un centre sociosanitari, com tampoc ho és una residència de majors, ni una residència per a persones discapacitades, ni un centre de persones amb malalties mentals, ni altres serveis complementaris com els centres de dia, per exemple.

Dependència: A Menorca la llista d'espera per entrar en una residència oscil·la entre 100 i 120 persones

Una residència de majors és un servei on les persones majors, a partir de l'edat de jubilació per al nostre sistema social, decideixen ingressar per raons personals diverses i/o per dependència.

Els geriàtrics de Menorca s'uneixen al que es diu “residència de majors”, ja que les persones normalment opten a una plaça en un geriàtric quan es veuen incapacitades. A Menorca no hi ha residències privades, cosa que alleujaria bastant la llista d'espera, alhora que donaria possibilitat d'elecció a algunes persones. Cal destacar que en una residència privada es poden concertar places públiques, un avantatge del qual gaudeixen a Mallorca que, de fet, no té en compte el Govern a l'hora de construir nous geriàtrics públics allà, i no a Menorca o Eivissa.

Per tenir plaça en una residència de l'Administració hi ha dues opcions: pagar (al voltant de 2.000 euros al mes), tenir concedida la Dependència o accedir a alguna de les places que concedeixen els ajuntaments per a casos de dificultat social.

A Menorca la llista d'espera per entrar en una residència oscil·la entre 100 i 120 persones. En 2014 el Consell Insular de Menorca signa un conveni amb el Govern per habilitar 49 noves places que encara no s'han assignat. Si s'habilitessin, tal com s'havia acordat per a Sant Lluís, Es Mercadal i Ferreries, la llista disminuiria a gairebé el 50%, quedant unes 71 persones en llista d'espera.

Cert és que la residència de majors del Consell Insular de Menorca a Maó, actualment amb 80 usuaris, s'ha quedat obsoleta. Pel que, una de les prioritats, hauria de ser una nova residència amb capacitat per 150 persones.

Centre sociosanitari: 5 places a Ciutadella i 5 places a Maó pendents d'habilitar des de 2015

Un centre sociosanitari és un servei de convalescència de durada mitjana i llarga, on el pacient és traslladat, després d'haver estat donat d'alta de l'hospital, sense tenir en compte la seva edat. La normativa determina que el pacient ha d'estar com a màxim 5 dies a l'hospital, en cas que la recuperació no hagi finalitzat i requereixi més cures, el pacient ha de ser traslladat a un sociosanitari, on l'estada es pot perllongar fins a 45 dies. En aquests moments, Catalunya i País Basc són les úniques comunitats autònomes que compten amb un centre únicament sociosanitari.

A Menorca hi ha 5 places sociosanitàries situades en el geriàtric Santa Rita a Ciutadella. En 2011, es cobrien en un 70% i en ocasions puntuals, malgrat tractar-se d'una solució per a pacients amb una rehabilitació complicada en les seves llars.

A partir d'aquest moment es potencia l'ús d'aquestes 5 places i en 2014 se signa un conveni amb el Govern per ampliar el servei amb 5 places més a la zona de llevant. Sorprenentment, segueixen pendents d'habilitar-se quan l'equip de govern del Consell Insular de Menorca segueix defensant la conversió del Verge del Toro en un centre sociosanitari.

Discapacitat: Bintaufa, pendent des de 2015

Tenim pendent la reforma de Bintaufa, una Àrea Multicéntrica d'Atenció per a les persones amb discapacitat greu, que consisteix en l'adaptació del “bouer” de Bintaufa com a espai de dia, i la restauració de la masia de Bintaufa, creant així una àrea amb 4 centres públics. En 2015 es van iniciar els tràmits i es va comprometre el finançament de l'obra, al voltant de 350.000 euros.

El Centre de Promoció de l'Autonomia per a persones amb Demència del Consell Insular de Menorca a Maó funciona satisfactòriament i no té llista d'espera. A Ciutadella, hi ha un altre igual a l'hospital i no es cobreixen les places, així com el de Santa Rita. Al que cal sumar els Centres de Dia en cadascuna de les poblacions de Menorca.

Blocs d'apartaments amb serveis comuns: una de les tendències en auge

Cal destacar que la majoria de famílies prefereixen tenir als seus familiars en la mateixa població en la qual resideixen.

La societat està envellint. Avui dia el 20% de la població ja és considerada major. Però el desig de com viure la vida és molt diferent de fa anys. Els jubilats encara són “joves”, tenen vida pròpia, viatgen i gaudeixen del seu temps lliure. En tots els països ja es funciona amb altres models per atendre a les persones majors. Els blocs d'apartaments amb serveis comuns és una de les tendències en auge.

A Espanya, la Llei de Dependència ofereix la possibilitat d'entrar en una residència o ser atesos en les nostres pròpies llars. Més del 95% de les persones majors tenen la seva pròpia autonomia o són cuidades per les seves famílies, ja sigui perquè així ho volen, sigui perquè són ells els que cobren l'ajuda de dependència, o perquè no tenen grau de dependència o condicions econòmiques per percebre-la. Només el 3’5%-4% estan en institucions sent Navarra la que arriba gairebé al 4%.

Pel que hauríem de replantejar-nos quina és la millor opció per al futur de l'antic hospital Verge del Toro i pensar en solucions reals per a problemes reals. Un espai més concorde a la realitat existencial de les persones, un equipament més amable, més humà i sobretot, més concorde a les necessitats dels seus usuaris.

Maó, 24 d'abril de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS