Programa INTEGRA'M

icona Antecedents

Aquest programa es basa en el programa "Voluntaris per la llengua" iniciat per la Secretaria de Política Lingüística i el Consorci per la Normalització Lingüística de Catalunya, emmarcat dins les mesures aprovades pel Govern de la Generalitat, l'any 2003, destinades a fomentar l'ús social del català.


Origen

El Consell Insular de Menorca, per acord de Ple de dia 26 d'abril de 2004, va aprovar el Pla insular de normalització lingüística, document que ha d'esdevenir l'eina per dirigir i consolidar el procés de normalització de la llengua catalana com a llengua pròpia de Menorca a fi de fer-ne llengua d'ús habitual en els diversos àmbits, de manera que assoleixi les funcions que corresponen a una llengua normal i moderna; una de les quals és, sens dubte, la de fer el paper de llengua integradora i d'acollida dels nous ciutadans menorquins, i esdever element de cohesió social i d'identifiació col·lectiva.

Una de les accions proposades dintre d'aquest Pla, concretament en l'àrea 3 (Població d'incorporació recent), sector 3.6, és la creació d'una xarxa de voluntaris per la llengua a fi de poder oferir a les persones nouvingudes la possibilitat de reforçar el seu aprenentatge de la llengua mitjançant unes hores de conversa amb persones que s'expressen habitualment en català; atès que amb l'oferta existent de cursos de català es facilita a la població adulta l'assoliment de la base de coneixement imprescindible, però això tot sol no garanteix espontàniament l'ús del català com a llengua habitual de comunicació.


Què és INTEGRA'M (Xarxa de Voluntaris per la Llengua)?

És un programa que pretén fomentar l'ús social de la llengua catalana, amb un doble objectiu.

• Millorar l'ús oral de les persones nouvingudes que segueixen un curs de català o han adquirit uns coneixements bàsics d'aquesta llengua, a fi d'afavorir la seva integració dins la societat menorquina.

• Consolidar el català com a llengua d'acollida en aconseguir que els voluntaris adquireixin l'hàbit lingüístic d'adreçar-se en català a les persones d'incorporació recent a l'illa.En què consisteix?

Aquest programa consisteix a recaptar persones voluntàries, que tenguin el català com a llengua habitual, disposades a compartir unes hores del seu temps amb altres persones que tenen un nivell de coneixement molt bàsic de la llengua i que vulguin reforçar l'aprenentatge de la llengua catalana.

Aquelles persones que vulguin participar en aquesta iniciativa com a voluntàries hauran de destinar una hora a la setmana (durant un mínim de 12 setmanes) a conversar en català amb persones nouvingudes que hagin adquirit coneixements bàsics de llengua catalana i vulguin practicar la seva expressió oral, a fi d'ajudar-les a superar la inseguretat que provoca l'ús d'una nova llengua i, al mateix temps, a aconseguir la seva més ràpida integració dins la societat menorquina.

Qui s'hi pot inscriure?

Es pot participar en aquest programa de dues maneres: com a voluntari o com a aprenent.

• Poden inscriure-s'hi com a voluntaris totes aquelles persones que tenguin el català com a llengua habitual, sens que sigui necessària cap formació específica, ja que la missió no és fer de professors, sinó de conversadors.

• Poden inscriure-s'hi com a aprenents totes aquelles persones nouvingudes que tenguin algun coneixement bàsic de català, ja sigui a través de cursos o perquè fa anys que viuen a l'illa i tenen un coneixement passiu de la llengua, i que vulguin millorar l'ús oral en situacions quotidianes.Com m'hi puc inscriure?

Les persones interessades a participar en aquest programa com a voluntaris o com a aprenents només han d'emplenar la fitxa corresponent i lliurar-la al Consell Insular de Menorca (pl. de la Biosfera, 5 de Maó o pl. de la Catedral, 5, de Ciutadella), als ajuntaments de l'illa o a les entitats col·laboradores (Càritas, UGT, CCOO i OFIM).

També poden donar-s'hi d'alta a través del web del CIM www.cime.es, on trobaran i podran formalitzar les fitxes d'inscripció.


Desplegament del programa

A partir de les dades que s'extreguin de les fitxes d'alta de voluntaris i aprenents es formaran les parelles lingüístiques, tenint especial cura en aspectes relatius a les franges horàries disponibles, llocs de trobada, afinitats professionals o de lleure, i altres preferències manifestades.

Quan les dues persones entrin en contacte, només han de pactar dia, hora i lloc de trobada (una hora setmanal) i mantenir el compromís de conversar en català durant tota aquesta hora.

Formació dels voluntaris

Quan es compti amb un nombre suficient de voluntaris es programaran sessions de formació a cada municipi a fi de donar-los unes orientacions bàsiques sobre la seva participació en el programa, unes recomanacions pedagògiques i material per començar les converses: temes de possibles conversa (serveis públics, escola, sanitat, gustos personals...), remarcar que l'hora de conversa no ha de ser una classe, suggeriments sobre correccions i sobre com utilitzar el material didàctic de suport, etc.

FITXES D'INSCRIPCIÓ

wordFITXA VOLUNTARIS

wordFITXA APRENENTS
 


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Perfil del contractant Perfil del contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS