Les dominacions bizantina i islàmica

Després del declivi de Roma, Menorca va patir successives invasions de vàndals i bizantins, fins que l'any 903 es va incorporar al món islàmic, que va dominar l'illa durant gairebé quatre segles, primer vinculada a l'emirat omeia de Còrdova, després al regne taifa de Dénia i finalment sota el domini dels almoràvits i dels almohades.

Santa aguedaAquests anys de domini musulmà ens han deixat un important llegat, com per exemple molts topònims de llocs amb el prefix bini (que significa 'dels fills de'), béns patrimonials com per exemple el castell de Sent Agayz (Santa Àgueda) a Ferreries o llegendes com la del moro Xoroi. La vocació agrícola i ramadera de l'illa, organitzada en alqueries i rafals, queda ben reflectida en les fonts musulmanes: Al-Maqqari afirma que Menorca “és petita, però fèrtil, hi abunden els cereals i fruites de tota espècie, particularment vinyes. La carn d'aquesta illa és bona, i el seu sabor exquisit, millor que la d'altres llocs; d'aquesta manera, el bou, en torrar-lo, es fon com si fos greix. Les ovelles s'hi crien, també, però són menys abundoses”.

L'any 1231 la Menorca musulmana és feta tributària de la corona d'Aragó mitjançant el tractat de Capdepera, signat entre els notables de la Madina Manurqa musulmana i el rei Jaume I, ara rei de Mallorca, illa que havia conquistat el 1229. Durant aquesta època el rais o governador de Menorca era Said ibn Hakam, que governà Menorca durant gairebé mig segle, fins que morí l'any 1282, i deixà poesies i escrits sobre Menorca com el següent: “Menorca és excel·lent i les seves gents són honrades (...). Déu sap que l'estim, a ella i als seus habitants, amb un amor melangiós de qui enyora la unió amorosa. Si jo fos porter d'una de les portes del Paradís diria: Entrau, oh gents de Menorca, i instal·lau-vos a la part més alta”.

A Said ibn Hakam el succeí el seu fill Abu Umar (1282), però cinc anys després d'iniciar el seu govern retia Menorca a Alfons el Liberal.Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Perfil del contractant Perfil del contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS