La conquesta per Alfons III i la incorporació al regne de Mallorca i finalment a la corona d'Aragó

CatedralL'any 1287 el rei Alfons el Liberal desembarca a l'illa de Menorca i la incorpora a la corona d'Aragó. El fet que la conquesta es produeixi el 17 de gener, festa de Sant Antoni Abat, fa que aquest sant sigui el patró de l'illa, i cada 17 de gener se celebra la Diada del Poble de Menorca, amb diferents actes que organitzen el Consell Insular i els ajuntaments de l'illa.

El rei Alfons realitzà una repartició de terres entre cavallers i ciutadans en forma de cavalleries i alous, i disposà, entre d'altres, la construcció de l'església de Santa Maria a Ciutadella (l'actual Catedral) i la fundació de convents, com el de Sant Francesc i Santa Clara, també a Ciutadella. Així mateix ordenà que a Maó (on durant l'època musulmana sols hi havia un castell) s'hi creàs una vila emmurallada i la construcció de l'església de Santa Maria. A poc a poc la vila de Maó aniria guanyant importància fins al punt d'erigir-se en el contrapès de l'hegemonia de la capital.

Els sarraïns que pogueren pagar el rescat establert en els pactes de capitulació (tractat de Sent Agayz) pogueren sortir de l'illa; la resta fores reduïts a l'esclavatge. Així, Menorca serà repoblada, segons expressió de Muntaner, de “bona gent de catalans com negun lloc pot ésser bé poblat”: molts dels nous pobladors procedien de Catalunya (sobretot de les comarques gironines), sense que hi manquin aragonesos, provençals, italians, valencians i mallorquins. Els que rebien terres o cases estaven obligats a fixar la seva residència a Menorca. Aquest és per tant l'origen de l'actual poble de Menorca, que passa del món musulmà al de l'Europa occidental. La religió cristiana i la llengua catalana seran les senyes d'aquest nou poble en formació.

En virtut del tractat d'Anagni (1295), Jaume II de Mallorca recupera el regne de Mallorca juntament amb Menorca. El regnat de Jaume II (1295-1311) posà els fonaments de l'estructura administrativa interna de l'illa mitjançant la Carta de franquesa (1301), que regula les institucions, com ara el nombre i organització dels jurats de la Universitat de Menorca, òrgan de govern de l'illa. D'aquest regnat és també el Pariatge (1301), document que estableix l'organització eclesiàstica de Menorca en pabordia i parròquies. El rector de Santa Maria de Ciutadella seria el paborde de Menorca, amb jurisdicció sobre totes les parròquies de l'illa i sota la dependència del bisbe de Mallorca. Durant aquest regnat també té lloc la fundació del poble d'Alaior (1304).

Jaume II morí l'any 1311 i fou succeït pel seu fill Sanç (1311-1324), i després per Jaume III. Però l'any 1343 el Regne de Mallorca, juntament amb Menorca, passa un altre cop a la corona d'Aragó, amb Pere el Cerimoniós. Jaume III moria el 1349 a la batalla de Llucmajor, en un desesperat intent de recuperar el regne mallorquí.

La societat menorquina d'aquesta època s'organitza en estaments privilegiats (braç militar, noblesa i clergat), estaments urbans (ciutadans, mercaders i menestrals) i la pagesia. Fins a mitjan segle xiv sols existia la Universitat de Menorca, amb seu a Ciutadella, i durant la segona meitat d'aquest segle es van constituir les universitats de Maó, Alaior i es Mercadal. Les viles foranes reclamaven més pes i participació en el govern de l'illa. D'aquesta manera el rei Alfons el Magnànim nomenà governador de Menorca Galceran de Requesens per tal que arbitrés una reforma que fou aprovada pel rei el 1439 i que establia el sistema d'insaculació a la Universitat General i una nova composició més equilibrada amb representants de tots els pobles.Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Perfil del contractant Perfil del contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS