Gastronomia

Caldera de llagostaLa gastronomia menorquina neix de les aportacions de diferents pobles i cultures que han anat creant al llarg dels segles una cuina plena de sorpreses i contrastos, com el paisatge menorquí. Hom diu que Menorca va aportar a la cuina internacional la salsa maionesa, i ha sabut adaptar sàviament molts elements d'altres països a una forma culinària pròpia de la terra. La cuina medieval, tant la islàmica com la catalana, són les que han llegat una herència major a les receptes que han donat fama a Menorca en el món sencer.

La cuina de peix i marisc s'ha convertit en l'estrella de la gastronomia menorquina, especialment la cèlebre caldereta de llagosta. Altres plats menorquins atraients són la caldereta d'anfós, l'anfós a la graella amb salsa maionesa, l'orada al forn, els calamars a la graella, els calamars plens al forn amb patates, els molls al forn amb patates, les escopinyes, els dàtils de mar, els peus de cabrit, l'arròs de la terra, les albergínies plenes, l'oliaigua o les les formatjades (menjar molt popular al camp a base de brou i verdures i llesques de pa sec; a l'estiu es menja acompanyat de figues).

Embutits i crespelletsPel que fa als embotits, es confecciona la típica sobrassada, més fina i menys coent que la mallorquina, la llonganissa coneguda com a carn-i-xulla, els botifarrons blancs i negres i el cuixot o camallot.

Pel que fa a les postres, cal destacar els amargos, els carquinyols (elaborats amb ametla) i el torró cremat, típics des Mercadal, així com els crespells, les ensaïmades, els rubiols, el braç de gitano o la coca bamba, que es menja a les festes tradicionals amb xocolata calenta.

D'altra banda, la tradició ramadera de l'illa ha donat origen a una important indústria agroalimentària que ha trobat en els productes derivats de la llet el màxim exponent. D'aquesta manera el formatge amb denominació d'origen Mahón-Menorca gaudeix de fama internacional. És un formatge de pasta premsada elaborat amb llet de vaca de les races frisona o menorquina (s'admet també l'addició de llet d'ovella de raça menorquina en un percentatge màxim del 5%). La llet ha de ser sencera i neta, sense cap conservant i amb una composició equilibrada entre greix i proteïna. Amb la llet crua es fa el formatge artesà i amb la llet pasteuritzada es fa el formatge industrial, ambdós protegits amb la denominació d'origen Mahón-Menorca.

FormatgeAixí mateix, durant les tres darreres dècades s'ha recuperat l'antiga tradició vinatera de Menorca, i el cultiu de la vinya i l'elaboració de vi a l'illa ofereix als seus habitants i visitants l'oportunitat d'endinsar-se en un microcosmos amb unes condicions mediambientals excepcionals, amb un patrimoni cultural de gran valor i amb un desenvolupament socioeconòmic important. Cal destacar també el gin de Menorca, que s'elabora a les destil·leries del port de Maó



Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Perfil del contractant Perfil del contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS