El segle XIX

Menorca va retornar definitivament a la corona espanyola mitjançant el tractat d'Amiens (1802), amb la qual cosa finalitza la darrera i curta ocupació britànica (1798-1802).

Durant la Guerra del Francès (1808-1814), les Balears varen romandre al marge de la invasió francesa per la seva condició insular i, sobretot, per la protecció de l'esquadra anglesa, que, unida a l'espanyola, tornava a utilitzar el port de Maó com a base. L'aliança amb la Gran Bretanya propicià la darrera gran època de prosperitat del comerç al port de Maó. La burgesia maonesa inaugurava el 1829 el Teatre Principal, un dels primers d'Espanya on es representarien les principals òperes de l'època.

La Constitució de 1812, aprovada a Cadis, fou proclamada de manera solemne a Maó i jurada per les autoritats i la guarnició. Arran de la llibertat d'impremta floriren les primeres publicacions periòdiques. El primer diari menorquí fou el Semanario de la Isla de Menorca, substituït després pel Diario de Mahón i el Diario de Menorca. La premsa liberal estava representada per El Telégrafo Menorquín.

La crisi del comerç maonès i la forta pressió demogràfica ocasionaren una gran onada migratòria cap a la Península, Amèrica (Cuba, Puerto Rico i els Estats Units) i, sobretot, Algèria. Alger va ser conquerit pels francesos el 1830, els quals promogueren l'emigració de colons europeus: entre 1830 i 1858, devers vint mil menorquins s'instal·laren a Alger i els seus voltants, com ara la població de Fort de l'Eau.

L'any 1854 es creava la Societat del Vapor Maonès, que establia la primera línia regular amb Barcelona. A mitjan segle xix s'iniciaria la industrialització de Menorca amb el desenvolupament de la manufactura del calçat a Ciutadella, Alaior i Maó, i el 1856 es fundava la Industrial Mahonesa, una de les fàbriques de teixits de cotó més importants de l'Espanya de l'època. El camp continuava en la major part en mans dels grans propietaris i les terres eren cultivades en règim d'amitgeria des de final del segle xvii; la importància del blat anirà minvant i anirà donant pas a la ramaderia bovina i a la producció de formatge. La vinya patí una greu crisi la segona meitat del segle xix arran de la fil·loxera.

La molaL'any 1848 es començà a construir la fortalesa de la Mola, que seria inaugurada oficialment per la reina Isabel II l'any 1860, durant la seva visita a Menorca.

Amb la Revolució de Setembre i el Sexenni Revolucionari (1868-1874) es publicaren a Menorca fins a vint periòdics diferents, que podem dividir en tres grans blocs: els òrgans del republicanisme federal, amb el diari El Menorquín, encapçalat per Teodor Làdico; els del liberalisme moderat, amb El Constitucional, i els del bloc conservador catòlic, amb La Verdad i La Crónica de Menorca.

Amb la restauració borbònica (1875) les polèmiques entre les forces polítiques es canalitzen a través dels òrgans de premsa respectius: El Liberal (aparegut el 1881) per part dels republicans i El Bien Público (1874) per part dels monàrquics.

A la segona meitat del segle xix Ciutadella experimentà un notable creixement, palès en l'enderrocament de les murades el 1883. La fabricació de teixits es beneficià de les exempcions aranzelàries i s'inicià la producció semiindustrial de portamonedes de malla d'argent.

Així mateix, durant aquests anys es produeix una florida cultural amb figures com Miquel Eugeni Caimaris, autor de la novel·la històrica Sor Àgueda Ametller; el pedagog ciutadellenc Joan Benejam i Vives, amb obres costumistes com Ciutadella Vella i Foc i Fum, i l'escriptor des Castell Àngel Ruiz i Pablo, amb Per fer gana o Viatge tràgic de l'amo en Xec de s'Ullastrar. També cal destacar les figures del metge i erudit alaiorenc Josep Miquel Guàrdia i la de l'historiador, escriptor i publicista Josep Maria Quadrado. Per la seva part, l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria dedicà a Menorca dos volums de la seva obra Die Balearen.Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Perfil del contractant Perfil del contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS