Dels primers pobladors a la colonització romana

Menorca ha estat, des de la prehistòria fins a temps molt recents, un lloc de pas de diferents cultures a causa de la seva situació estratègica en el centre de la Mediterrània occidental, la qual cosa ha propiciat que des de les albors del temps diferents pobles hagin recalat a l'illa com a port d'escala, refugi i assentament, i hi hagin deixat un llegat històric i patrimonial molt ric.

NavetaLa presència humana a l'illa data de principis de l'edat del bronze (3000 aC), moment conegut com a període pretalaiòtic. Cap al 1400 aC el procés evolutiu d'aquesta cultura produeix unes grans construccions en pedra conegudes com a talaiots, paraula que dóna nom al període més ric de la prehistòria illenca, el talaiòtic, amb un singular monument de culte anomenat taula (les més representatives de les quals les trobam a Torralba d'en Salort, Talatí de Dalt, Torretrencada i Torrellafuda). També destaquen les navetes d'habitació i les funeràries, com la coneguda internacionalment naveta des Tudons. Com a poblats talaiòtics més coneguts podem esmentar Torre d'en Galmés a Alaior, Trepucó a Maó i Son Catlar a Ciutadella. També cal destacar el conjunt de Calescoves, on podem trobar la major necròpoli de coves artificials de les Balears.

Durant aquests segles es produeixen contactes amb els comerciants fenicis i grecs (aquests anomenen l'illa Meloussa, que significa 'lloc de bestiar'), però seran finalment els cartaginesos els qui conqueriran militarment l'illa, que anomenen Nura, que vol dir 'terra de focs' i fundaran les ciutats de Jamma (l'actual Ciutadella) i Maghen (Maó). Els famosos foners baleàrics van formar part com a mercenaris dels exèrcits cartaginesos i eren temuts per la seva perícia en el llançament de pedres.

L'any 123 aC Menorca passa a formar part de l'imperi Romà amb la conquesta de les Balears per part de Quint Cecili Metel, que anomena la nostra illa amb el nom de Balearis Minor o Minorica. S'han localitzat els emplaçaments de les tres civitates citades per Plini: Mago (Maó) a llevant, Iamo (Ciutadella) a ponent i Sanicera (Sanitja) al nord de l'illa. L'origen d'aquesta darrera cal cercar-lo en un campament militar aixecat arran de la conquesta romana.

Primer les Balears van formar part de la província hispànica citerior, després passaren a la cartaginesa i al segle IV van formar una província pròpia, la baleàrica. Amb la romanització el llatí es va convertir en la llengua de l'illa i s'hi introduí l'administració, la religió, la cultura i el dret romans.

Diverses inscripcions romanes permeten de suposar que una de les coves de Calescoves (terme d'Alaior) fou un santuari on se celebrava anualment la fundació de la ciutat de Roma.

L'època del Baix Imperi deixa a Menorca el testimoni de diferents basíliques paleocristianes: la de Son Bou a Alaior; la des Fornàs de Torelló, l'illa del Rei i l'illa d'en Colom a Maó, i la des Cap des Port a Fornells. L'any 313 l'emperador Constantí havia promulgat l'edicte de Milà, que concedia la llibertat de cultes a l'imperi Romà, i finalment l'any 380 Teodosi convertia el cristianisme en religió oficial de l'Imperi.

D'aquesta època és la coneguda carta encíclica del bisbe Sever, que l'any 418 feia saber a tota la cristiandat la conversió de la nombrosa i influent comunitat jueva de Magona. Aquest fet demostra que a l'illa s'havia establert ja el cristianisme i comptava amb seu episcopal pròpia a Iamona (l'actual Ciutadella).Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Perfil del contractant Perfil del contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS