Mar Blava recorrerà la sentència del suprem que avala pròrrogues d'explotació petroliera en zones protegides, sense avaluació d'impacte ambiental

El Consell Insular de Menorca considera que la sentència va contra els principis de la Reserva de Biosfera, significant un atac a la biodiversitat marina i xocant frontalment amb l'Estratègia Menorca 2030

Aliança Mar Blava, de la qual el Consell Insular de Menorca en forma part, lamenta profundament que el Tribunal Suprem hagi desestimat el seu recurs per anul·lar la segona pròrroga de la concessió d'explotació petroliera anomenada "Casablanca", a l'haver estat concedida sense la preceptiva avaluació ambiental prèvia.

Això ha passat tot i que la concessió estigui ubicada en la seva gairebé totalitat dintre la Xarxa Natura 2000 (veure mapes). Repsol ha obtingut, per tant, l'aval de l'Tribunal Suprem per seguir explotant petroli enmig d'una Zona d'Especial Protecció per a les Aus, tot i no comptar amb avaluació d'impacte ambiental.

El Consell Insular de Menorca ha manifestat que la sentència és un atac a la biodiversitat marina perquè avala que, a dia d'avui, se segueixin duent a terme activitats d'extracció d'energies fòssils al Mediterrani que no han passat mai per avaluació ambiental: ni la concessió inicial (1978), ni la primera pròrroga ( 2009), ni ara en la segona pròrroga que ha estat recorreguda.

Així, el Consell afegeix que aquesta sentència va en contra dels principis d'una illa com Menorca que és Reserva de Biosfera i que té la Reserva de Biosfera Marina més àmplia del Mediterrani. D'altra banda, xoca frontalment amb l'Estratègia Menorca 2030 que aposta per la descarbonització del sistema energètic de l'illa durant els propers anys.

L’Aliança Mar Blava té la missió d'incrementar la protecció de la mar Mediterrània i avançar cap a una major sostenibilitat del nostre sistema energètic. És una plataforma intersectorial, creada el 2013, actualment constituïda per més de 120 membres tant de les administracions públiques (Govern balear, Consells insulars de Formentera, Eivissa, Menorca i Mallorca, diversos ajuntaments de les illes i l'Ajuntament de Barcelona) com del sector privat (entitats de sectors econòmics com el turisme, la pesca o el sector nàutic) i de la societat civil (organitzacions socials i ecologistes; sindicats i altres institucions públiques i privades).

 
Imatges relacionades
 
 
Departaments relacionats Medi Ambient i Reserva de Biosfera
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ