El Servei de Patrimoni Històric i el Museu de Menorca redacten un document de recomanacions d'actuació per a excavacions arqueològiques a l'illa

Data : 08/06/2020

El Servei de Patrimoni Històric del Consell Insular de Menorca i el Museu de Menorca han col·laborat en l'elaboració del document "Recomanacions d'actuació per a excavacions arqueològiques a Menorca a causa de la crisi sanitària de la Covid-19". D'aquesta manera, el Departament de Cultura considera necessari avaluar el risc d'exposició i seguir les pautes i recomanacions formulades per les autoritats sanitàries en entorns on diverses persones comparteixen espais de feina, com és el cas de les intervencions arqueològiques regulades pel decret 14/2011.

El Departament farà difusió d'aquest document de recomanacions entre tots els equips d'investigació i entitats relacionades directament amb el patrimoni arqueològic a partir d'aquest dilluns, coincidint amb l'entrada en la fase 3.

Les recomanacions de Patrimoni acorden una sèrie de mesures i requisits a tenir en compte en matèria de prevenció sanitària, neteja i desinfecció dels espais comuns i llocs de feina així com pautes de protecció personal.

Totes les recomanacions estan elaborades per a la 'nova normalitat' i tindran vigència mentre continuï la crisi sanitària arran del SARS-CoV-2.

El Servei de Patrimoni Històric del Consell s'ha sumat a un grup de treball impulsat per ICOMOS sobre l'impacte de la Covid-19 en el patrimoni cultural, arran d'aquest fet es remetrà a ICOMOS aquest document perquè el pugui compartir amb la resta d'agents implicats a l'esmentat grup de treball amb l'objecte de si algú està interessat en qualsevol de les recomanacions que es recullen.

Aquest document recull un decàleg de mesures preventives sanitàries a adoptar pels participants en les intervencions arqueològiques, siguin professionals o voluntaris que acostumen a sumar-se a les campanyes programades en els diferents jaciments de l'illa.

El Consell Insular de Menorca difondrà un enllaç directe perquè els directors/es de cada campanya puguin fer arribar la informació de manera més àgil als participants. El contingut del decàleg és el següent:

1. Si detectau que conviviu o heu conviscut amb una persona que ha tingut la infecció per coronavirus, o si desenvolupau símptomes respiratoris propis d'aquesta malaltia: tos, sensació de falta d'aire o febre, contactau amb el vostre responsable directe i comunicau-li-ho.

2. En el treball, compliu els protocols i les recomanacions de prevenció i salut, seguint les indicacions dels directors o directores de l'excavació arqueològica.

3. Manteniu la distància de seguretat de 2 metres amb la resta de treballadors i visitants durant la realització de les tasques, a les sales de reunions i en altres espais.

4. Si no podeu conservar aquesta distància, posau-vos una mascareta.

5. Rentau-vos les mans amb freqüència a les zones habilitades a aquest fi.

6. Rentau-vos les mans després d'esternudar, tossir o tocar-vos el nas, després del contacte amb algú que ho hagi fet, després de tocar superfícies brutes i abans de menjar.

7. Desinfectau-vos les mans amb freqüència amb solució hidroalcohòlica en cas de no tenir aigua i sabó a l'abast.

8. No us toqueu la cara, especialment ulls, boca, nas, ni tan sols si portau guants.

9. Evitau compartir equips. Si ho feis, extremau les condicions de neteja i desinfecció dels objectes que manipuleu.

10. Seguiu les instruccions d'utilització i col·locació dels EPI i de les mascaretes.

Així mateix, també es difondrà una infografia amb les pautes bàsiques de prevenció, i un cartell amb pautes genèriques per col·locar a l'accés dels jaciments de més interès de l'illa i un altre dirigit a les zones de treball on es desenvolupen les campanyes. Els equips arqueològics també tindran a la seva disposició un document de compromís i responsabilitat dirigit a persones pertanyents a algun grup de risc i que participen en una excavació arqueològica.

Des de les xarxes de la Menorca Talaiòtica es farà difusió a partir d'avui de noves infografies informatives sobre les mesures a tenir en compte a la Fase 3 durant la visita als jaciments.

Maó, 8 de juny de 2020

 
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa