Reobertura de les biblioteques i els arxius de Menorca

Data : 08/05/2020

Imatge

La Xarxa de Biblioteques de Menorca (XBM) comunica que reobrirà les seves biblioteques, tancades a conseqüència de la COVID-19, a partir de la pròxima setmana, i sempre d’acord amb les ordres ministerials del BOE que se’n derivin.

D’aquesta manera, els dies previstos de reobertura i els horaris d'atenció al públic de cadascuna (que de moment seran reduïts) es podran consultar al portal web Bibliomenorca.net. Així mateix, la major part dels arxius també tornaran a oferir els seus serveis pròximament. L'Arxiu General del Consell Insular de Menorca i l'Arxiu d'Imatge i So, ho faran a partir de dia 12 de maig.

El “Plan para la transición hacia una nueva normalidad”, publicat pel Govern d'Espanya el 28/04/2020, estableix que els arxius poden obrir a la Fase 0 i, les biblioteques, ho poden fer a la Fase 1. Des de la publicació de l'esmentat Pla, el personal de la XBM i dels arxius, estan treballant de manera intensa per reobrir aquests serveis amb les garanties d'higiene i seguretat, tant per als usuaris, com per al personal.

S'han elaborat uns protocols específics d'actuació per a la reobertura dels serveis, basats en les recomanacions i directrius que s'han publicat recentment amb aquesta finalitat. En el cas dels arxius, el protocol es basa principalment en l'Ordre SND/388/2020, publicada el 3/5/2020.

Les biblioteques de la XBM (s'inclou la Biblioteca Rubió Tudurí, com a centre adherit) reprendran el servei amb aquestes normes:

- Accedir a la biblioteca amb les mans netejades amb una solució hidroalcohòlica i amb uns guants. Millor si es duen de casa.
- És molt convenient portar mascareta.
- Respectar la distància de seguretat de 2 metres i circular pels itineraris indicats.
- Respectar l'aforament de cada biblioteca.
- Durant la fase 1 s'ofereix exclusivament servei de préstec. No es pot utilitzar la biblioteca com a lloc de consulta ni estudi. Els ordinadors no es poden emprar i no es disposa de servei wi-fi.
- Tot el material retornat en préstec romandrà en quarantena durant un mínim de set dies, fins que pugui tornar a ser deixat.
- La biblioteca atendrà peticions per correu electrònic o telefònicament.
- Totes les activitats queden ajornades fins a nou avís.

Els arxius reprendran el servei amb aquestes normes:

- El servei es donarà, preferentment, per via telemàtica. Es podran obtenir-hi fins a 25 unitats documentals per consulta.
- Quan sigui absolutament imprescindible, es podran fer consultes presencials a l’arxiu, amb previ avís. Es podran consultar fins a 10 unitats documentals en una jornada.
- S'hi ha de portar l'ordinador personal.
- Consultar la documentació amb mascareta i guants.
- Respectar la distància de seguretat de 2 metres.
- La documentació romandrà 10 dies en quarantena, per a la seva desinfecció.
- Es posa a disposició de l'usuari aigua, sabó i solucions hidroalcohòliques. S'agrairà que els usuaris portin mascareta i guants.

Tant el personal de les biblioteques com dels arxius segueix un protocol de mesures higièniques i de seguretat.

A més, des del Departament de Cultura s’han elaborat diferents infografies informatives dirigides a la ciutadania i que seran difoses a través de les xarxes socials de la institució insular i de cada servei i/o centre.

Maó, 8 de maig de 2020

 
Imatges relacionades
 
 
 
Departaments relacionats Cultura, Educació, Joventut i Esports
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa