Joan Flaquer i l'enigma del 400 vasos

Data : 12/02/2020

El Museu de Menorca inaugura dissabte vinent una nova exposició dedicada a un dels màxims representants de l’arqueologia menorquina de la primera meitat del segle xx que va contribuir decisivament a la seva internacionalització

Al mes de juny de l’any 2017 el Museu de Menorca rebia en dipòsit una extraordinària col·lecció d’objectes històrics i arqueològics formada per més de tres mil peces arqueològiques trobades a Menorca, la major part de les quals prehistòriques, romanes i islàmiques, a més, d’una important col·lecció de monedes i un gran volum de documents. Tot plegat constituïa el llegat del notari maonès Joan Flaquer i Fàbregues, sens dubte un dels pioners de l’arqueologia a Menorca de la primera meitat del segle XX i que ara, després d’un intens treball de catalogació, investigació i restauració, aquest dissabte es podrà veure per primera vegada. Un homenatge a la seva figura en forma de recorregut interactiu explicat a través d’il·lustracions, fotografies i esquemes audiovisuals que permeti al visitant gaudir d’una experiència emocionant en contemplar tot aquest patrimoni històric i científic. En aquest sentit, la mostra pretén parlar de moltes coses, de la figura de Joan Flaquer però també de la cova de sa Mola al terme d’Alaior, de l’ambient cultural i social de l’època, de com era l’arqueologia als anys vint del segle passat o fins i tot de com es conformava una col·lecció. Presenta també al treball altruista d’una persona que en certa manera, va ser mentor de Maria Lluïssa Serra i que va mantenir una llarga relació epistolar amb figures com l’eminent arqueòloga Margaret Murray o l’arqueòleg Julio Martínez Santa-Olalla, contribuint a despertar i mantenir l’interès del que s’anava descobrint fora de les nostres fronteres.

L’enigma del 400 vasos
Precisament una de les curiositats que dona a títol a aquesta nova exposició temporal dedicada al col·leccionista, numismàtic i arqueòleg menorquí, és la presència de 269 vasos de fons alt—un tipus de ceràmica exclusiva de la Menorca talaiòtica— en molt bon estat de conservació i tots ells amb restes de calç. Malgrat la importància d’aquest conjunt, Flaquer va deixar poques referències sobre aquestes peces. Així doncs, es va decidir iniciar la recerca de l’origen d’aquests vasos. La investigació va dur a descobrir-ne la procedència, la cova de sa Mola d’Alaior, d’on Flaquer va extreure més de 400 vasos! El Museu de Menorca va procedir a realitzar una cala al mateix lloc on Flaquer havia excavat 100 any abans. Els resultats foren sorprenents, un dipòsit intacta format per un conjunt de vasos prehistòrics. Encara en procés d’estudi, els especialistes interpreten que aquest dipòsit de vasos formaria part dels rituals funeraris de comensalitat vinculats als enterraments en calç disposats dins l’hipogeu, un fet mai documentat a Menorca.

L’exposició
El discurs expositiu s’ha dividit en dos grans àmbits: Sa Mola i La col·lecció enlleçats per un gran cronograma de la vida de Flaquer. Sa Mola convida al visitant a descobrir l’enigma dels 400 vasos, un enigma de més de 100 anys d’història. Es donen les eines necessàries perquè sigui el propi públic el que resolgui l’ennigma. En la segona sala, dedicada a la col·lecció de Flaquer el visitant es traslladat metafòricament a un ambient de gabinet de col·leccionista, a un espai que reprodueix els gustos i les formes d’organització dels objectes que respon a una concepció determinada d’aquests, la concepció que en tenia Flaquer i tants altres coetanis seus i que avui ens ha permès conèixer molts aspectes de la nostra història.

L’exposició ha estat comissariada pels arqueòlegs del museu, Montserrat Anglada i Octavio Pons.

Activitats paral·leles
Més enllà de l’exposició, durant tot l’any el Museu de Menorca ha previst també una sèrie de conferències, xerrades i activitats familiars que contribuiran a poder-se acostar des de diferents angles a aquests cinquanta anys d’arqueologia menorquina explicats a través de la figura d’un personatge clau en la investigació arqueològica com va ser Joan Flaquer i Fàbregues.

Inauguració oficial: Dissabte, 8 de febrer a les 12.00 hores

A la inauguració oficial hi assistirà el nét de Joan Flaquer, hereu de la col·lecció i responsable de fer efectiu el seu dipòsit al Museu de Menorca, Juan Luis Ydoate.
Inaugurarà l’exposició el conseller de Cultura, Educavió, Joventut i Esports, Miquel Àngel Maria.

Maó, 4 de febrer de 2020

 
Imatges relacionades
 
Departaments relacionats Cultura, Educació, Joventut i Esports
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa