Menorca rep el títol de Regió Europea de Gastronomia

Data : 14/01/2020

L’acte de lliurament se celebrarà aquest dissabte, 18 de gener, al Claustre del Carme de Maó en el marc d’una jornada festiva oberta al públic que girarà al voltant del producte local, la gastronomia i la cultura popular.

Menorca rebrà aquest dissabte, 18 de gener, el títol que l’acredita com a Regió Europea de Gastronomia 2022. Serà en un acte organitzat pel Consell Insular de Menorca, amb la col·laboració dels stakeholders que conformen el grup de feina d’aquest projecte, a la sala d’exposicions del Claustre del Carme, un dels símbols de l’activitat agroalimentària i gastronòmica de l’illa.

La presidenta del Consell i de la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM), Susana Mora, rebrà de mans de la presidenta de l’Institut Internacional de la Gastronomia, la Cultura, les Arts i el Turisme (IGCAT), Diane Dodd, el títol que acredita l’entrada de Menorca en la influent Plataforma de Regions Europees de Gastronomia i que marca el punt de partida d’un projecte que cercarà promoure, com a eixos per al desenvolupament sostenible, el producte local, la cuina i el territori mitjançant un programa sòlid d’esdeveniments i col·laboracions que culminarà l’any 2022.

La jornada, oberta al públic, s’ha plantejat en clau festiva i amb la voluntat de representar molts dels valors que aglutina aquesta declaració i que s’inclouen dins de les quatre potes de la sostenibilitat: el territori, l’economia, la societat i la cultura. Així, dia 18 hi haurà lloc per a la producció i la indústria agroalimentària, la cuina, la divulgació del patrimoni històric i la representació de la cultura popular a través de la glosa. Tot això amb un plantejament obert i participatiu.

Programa de la jornada
El gastrònom Pep Pelfort serà l’encarregat d’obrir la jornada, que començarà a les 10 hores a la sala d’exposicions del Claustre del Carme, amb una conferència sobre “Il·lustració i gastronomia a Menorca”. Pelfort, membre del consell científic de l’Institut Menorquí d’Estudis
i impulsor del Centre d’Estudis Gastronòmics, compartirà les conclusions de la seva darrera investigació sobre la connexió de la Il·lustració menorquina i l’Enciclopèdia Britànica.

Acte seguit, a les 10.45 hores, se celebrarà la cerimònia de lliurament del títol Menorca Regió Europea de Gastronomia. Intervindran la presidenta Susana Mora en representació dels dotze stakeholders fundadors i Diane Dodd, qui farà entrega del distintiu.

En acabar, a les 11 hores aproximadament, es farà una demostració culinària i un tast de tapes amb maridatge de glosa i vers improvisat a Es Claustre. Els platets, elaborats amb producte local per cinc cuiners menorquins, estaran inspirats en el llibre Art de la cuina de Fra Roger. Els mateixos cuiners explicaran als assistents les seves elaboracions i al mateix temps els glosadors intervindran per afegir un toc d’humor. Per fer aquesta activitat es compta amb la col·laboració de l’associació Fra Roger Gastronomia i Cultura i Sa Cooperativa del Camp.

Maó, 14 de gener del 2020

Departaments relacionats Presidència
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS