Nou impuls al projecte «Toca jazz a l’escola»

Data : 03/12/2019

El projecte didàctic, liderat pels músics Icar Toset, Pablo Millas i Alon Celnik, s'incorpora enguany en el programa "Salut Jove i Cultura" del Consell Insular de Menorca


«Toca Jazz a l'escola» és un projecte didàctic que té per objectiu la introducció de la música swing i jazz en l'àmbit escolar, perquè els infants coneguin aquest estil musical, la seva història, i els principals compositors i instrumentistes de tots els temps.

Amb aquesta finalitat, es duu a terme un taller didàctic, al llarg del curs escolar, dirigit a l'alumnat de sisè curs d'educació primària, que treballen una sèrie de cançons amb la flauta dolça, amb la col·laboració de tres músics professionals.

El projecte, ideat i liderat pels músics Icar Toset (guitarra), Pablo Millas (contrabaix) i Alon Celnik (bateria), amb la col·laboració del mestre de música d'educació primària Miquel Mariano, es va iniciar com experiència pilot el curs 2018-2019 a les escoles de primària de Maó, gràcies al suport de l'Ajuntament de Maó a través del programa d'activitats educatives "Amb bona lletra".

La bona recepció per part de l'alumnat i l'alta valoració que el professorat de primària va fer d'aquesta activitat van ser claus perquè a partir d'enguany aquest projecte pugui arribar a totes les escoles de Menorca, integrant-se en el programa "Salut Jove i Cultura" del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca.

Pel conseller Miquel Àngel Maria, «es tracta d'una activitat que, a més d'introduir una activitat complementària d'alta qualitat en les classes de música, contribuirà a eixamplar i enfortir l'afició menorquina al jazz». Maria valora que les escoles municipals de música facin un esforç important per enriquir i diversificar la formació que ofereixen amb la incorporació d'altres estils musicals, més enllà de la música clàssica, com el jazz i la música contemporània, i considera «Toca Jazz a l'escola» pot animar més infants i joves a incorporar-se a l'escola de música del seu municipi, per gaudir més i millor de la música i ampliar la formació que reben a l'assignatura de música de l'educació reglada.

Enguany, el taller s'ofereix a un total de disset centres d'educació primària de tots els municipis excepte Maó, que ja van realitzar el projecte l'any passat:

Ciutadella: CEIP Margalida Florit, CEIP Pere Casasnovas, CEIP Joan Benejam,
CEIP Pintor Torrent, CEIP Mare de Déu del Toro, CC Calós i CC Consolació.
Ferreries: CC Sant Francesc d'Assís.
Mercadal: CEIP Mare de Déu del Toro.
Fornells: CEIP Fornells.
Migjorn: CEIP Francesc d'Albranca.
Alaior: CEIP Dr. Comas Camps, CEIP Mestre Duran, CC La Salle
Es Castell: CEIP Angel Ruiz i Pablo
Sant Lluís: CEIP Sa Garriga, CEIP Sant Lluís

El funcionament del projecte és senzill. A principis de curs, els mestres de música dels centres interessats reben una col·lecció de partitures, acompanyades d'uns vídeos didàctics que permeten treballar les cançons a classe d'una manera còmoda i divertida. Les cançons escollides tracen un recorregut per les diferents etapes i moviments de la música jazz: des del blues més primitiu, passant pel gypsie, el cabaret i el món dels crooners.

A final de curs tindrà lloc la cloenda del projecte, amb una interpretació col·lectiva de les cançons treballades a classe al Teatre Principal de Maó, junt amb el trio de jazz format pels artistes autors del projecte. S'interpretaran peces tan memorables com Summertime (George Gershwin), Love (Nat king Cole), St. Thomas (Sonny Rollins), Blues ette (Curtis Fuller), Daphne (Django Reindhart), So what? (Miles Davis) i Mike the Knife (Kurt Weill).


Maó, 3 de desembre del 2019

 
Imatges relacionades
 
Departaments relacionats Cultura, Educació, Joventut i Esports
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa