Notícies i actualitat

La trentena edició de l’Escola de Salut Pública de Menorca comença avui amb 745 inscrits als seus 10 cursos i 16 trobades

Data : 16/09/2019

Enguany s’està desenvolupant un estudi sobre l’impacte econòmic que té damunt Menorca

Aquest matí ha començat la trentena edició de l’Escola de Salut Pública de Menorca que un any més concentra al Llatzeret la seva proposta formativa i d’espai de debat. Fins el moment hi ha 745 participants confirmats als seus 10 cursos i 16 trobades, una xifra similar a la del 2016 (765) i una de les més elevades en els seus 30 anys d’història. Del total d’inscrits, el 28% són de les Illes Balears, el 14% provenen de Madrid i el 13% de Barcelona. La resta són de les demés Comunitats Autònomes i també hi ha sis persones que arriben de l’estranger (Londres, Maastricht i Xile).

El propi director de l’Escola, Esteve Fernández, ha comentat a la roda de premsa de presentació que actualment es viu “un moment dolç” per la xifra de participants i també per la configuració d’un programa atractiu que genera una demanda important, com és el cas d’algun curs que va esgotar les places en només 24 hores.
A banda de les 70 inscripcions a la setena edició de la trobada d’Activitat Física i Salut que organitza el Consell Insular, les propostes que han generat més demanda són la trobada “Evaluar a los médicos. Quién y cómo” (36 persones), la VII trobada de la xarxa espanyola d’universitats saludables (35 persones), el curs “Salud comunitaria basada en activos” (29) i la trobada sobre “El joc, un problema de salut pública?” (28).

El director general de Prestacions i Farmàcia de la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears, Nacho García, ha destacat que en conjunt el programa acadèmic i els actes complementaris “són interessants tant per professionals de la salut com per la població en general” i que el fet de compartir coneixements i experiències “ajuda als governants a planificar millor les actuacions a fer en salut pública”.

Estudi d’impacte econòmic
Per la seva banda, el vicerector de la UIB, Antoni Aguiló, ha reafirmat el compromís de la Universitat amb aquesta Escola de Menorca “que és la millor escola de salut pública d’Espanya i un referent europeu”. A banda d’organitzar com cada any una trobada sobre universitats saludables, la UIB posa en marxa també enguany un estudi de l’impacte econòmic que la mateixa Escola té damunt Menorca.

En aquest sentit, el conseller i president de l’Institut Menorquí d’Estudis, Miquel Àngel Maria, ha confirmat que l’estudi per analitzar l’efecte positiu de la celebració de l’Escola, serà dirigit per les doctores del Departament d’Economia Aplicada de la UIB, Margalida Payeras i Marta Jacob. El cost de l’estudi, 10.000 euros, es finançarà a parts iguals entre els Departaments de Benestar Social i de Cultura, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca, i la pròpia Universitat de les Illes Balears. Avui mateix ja s’han començat a distribuir enquestes entre els participants a l’Escola de Salut i en les properes setmanes es formalitzarà un conveni de col·laboració entre el Consell, l’IME i la UIB.

Finalment, la consellera de Benestar Social i Família de Menorca, Bàrbara Torrent, ha fet referència també el caire internacional de l’Escola, ja que hi ha dos cursos que compten amb professorat de la Universitat de Texas (EUA) i de la Universitat de Lancaster (Regne Unit); a la trobada sobre comunicació i salut que reuneix com a participants a experts en salut pública, periodistes de TVE o Telecinco i responsables de comunicació d’administracions públiques; i al fet que l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària hagi convocat a l’Escola a tots els directors generals de salut pública de les comunitats autònomes.

Actes complementaris
Bàrbara Torrent ha apuntat que l’acte de celebració dels 30 anys de l’Escola de Salut es farà aquest dijous dia 19 al mateix Llatzeret i comptarà amb una conferència d’Andreu Segura, exdirector de l’Escola i membre del Comitè de Bioètica de Catalunya i del Consell Assessor de Salut Pública, per tenir després una segona part més lúdica i festiva.

A més, com cada any l’Escola ha programat diverses activitats obertes al públic. La primera serà la taula rodona “Impacto de la alimentación actual sobre el medioambiente y la salud”, dimarts dia 17 a les 20 hores a la seu de l’IME. La segona és la conferència “Somos lo que comemos y comemos como vivimos”, a càrrec del catedràtic d’Antropologia Social Jesús Contreras, que serà dimecres dia 18 a les 20 hores a la seu de l’IME. I finalment la presentació del llibre “El imaginario colectivo, la salud pública y la vida”, a càrrec de Miquel Porta i Josefina Salord, també a la seu de l’IME el dilluns 23 de setembre a les 20 hores.

Maó, 16 de setembre de 2019.

editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa