Notícies i actualitat

Identificades 116 espècies d'aranyes fins ara no citades a la Reserva de Biosfera de Menorca

Data : 13/03/2019

S’amplia a 219 les espècies d'aranyes conegudes a l'illa posant en valor la biodiversitat i la importància d'aquest grup faunístic a Menorca

L'ordre Araneae, que agrupa les famílies i espècies d'aranyes conegudes, és un dels grups més diversificat del regne animal al món. Segons el Catàleg Mundial d'Aranyes (World Spider Catalog en anglès) actualment hi ha 47.731 espècies reconegudes, però el coneixement sobre aquest grup, sent molt profús, dista encara de ser complet. Cada any la xifra d'espècies conegudes augmenta en diversos centenars, i s'estima que en total podria haver-hi entre 76.000 i 170.000 espècies d'aranyes al món.

Les dades disponibles sobre aquest ampli grup faunístic a la Reserva de Biosfera de Menorca eren fins ara limitades. Pocs han estat els treballs que s'han centrat en l'illa, la majoria d'ells incloent zones geogràfiques més àmplies. Un estudi realitzat pel biòleg Joan Bosco Febrer Pons en col·laboració amb l'aracnòleg i catedràtic de la UAB José Antonio Barrientos aporta una mica més d'informació. Dos anys d'intens mostreig i investigació a l'illa han permès la identificació de 116 espècies d'aranyes amb presència fins ara desconeguda a la Reserva de Biosfera de Menorca, fet que amplia així a 219 les espècies d'aranya conegudes a l'illa. Les últimes identificacions realitzades, a més, són també cites noves per a la fauna balear. Concretament 61 espècies han estat catalogades com a noves cites a les Illes Balears, i 6 a la zona geogràfica ibèrica-balear. Els resultats d'aquest estudi, que s'ha dividit en diverses campanyes, han estat publicats a la "Revista Ibèrica de Aracnología", que aglutina les publicacions sobre el camp en l'àmbit estatal.

Per poder realitzar l'estudi, un total de 6.146 espècimens d'aranya van ser capturats en diverses àrees distribuïdes per tota l'illa, cosa que va permetre la identificació de 176 espècies. Quatre d'aquestes àrees formen part del Parc Natural de s'Albufera des Grau, on s'ha pogut identificar una alta taxa de biodiversitat relativa a aquest grup animal. El 75,5% de les espècies d'aranyes trobades a Menorca han estat també localitzades en el territori del parc, dades que evidencien la rellevància pel que fa a biodiversitat del Parc Natural.

L'estudi tracta bàsicament l'ordre dels Araneae, però també aporta nombroses dades ecològiques i biogeogràfics de l'illa. S'han realitzat algunes estimacions de la riquesa faunística a l'illa que permeten, d'una banda, considerar que actualment es coneix al voltant del 80% dels aràcnids de Menorca. De l'altra, es permet concloure que alguns hàbitats han estat encara insuficientment estudiats, de manera que podria descobrir-se en el futur la presència de noves espècies.

Les aranyes són les consumidores més importants d'insectes i semblen ser bons bioindicadors de la salut mediambiental d'un territori. Tenen una distribució mundial, són presents en tots els continents excepte a l'Antàrtida i s'estenen per la majoria dels ecosistemes existents. Tot i que sovint són confoses amb insectes, les aranyes no ho són. Els aràcnids, igual que els insectes, són artròpodes, però es diferencien d'aquests per tenir dos segments corporals, vuit en lloc de sis potes, i no tenir antenes i ales.

Per a més informació, Joan Bosco Febrer Pons, autor de l'estudi, donarà demà una conferència titulada "Situació de les aranyes a la Reserva de Biosfera de Menorca, un grup faunístic desconegut", en què els interessats en el món de les aranyes podran conèixer més dades i informació sobre la feina que aquest científic realitza a l'illa.

Maó, 13 de març de 2019.

 
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS