Notícies i actualitat

Primer avanç del Pla Director de Son Catlar

Data : 01/03/2019

Arran del pas a titularitat pública del poblat de Son Catlar l'estiu de 2018, el conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria, es va comprometre a encarregar la redacció d’un Pla Director, que ha de constituir el marc estratègic de la gestió d’aquest jaciment emblemàtic, de gran importància patrimonial i científica. L’encàrrec es va fer la tardor de 2018, i a hores d’ara es troba pràcticament enllestit.

El document, que han desenvolupat els arqueòlegs del Projecte Modular que investiguen des del 2014 al jaciment, té com a finalitat fomentar el seu coneixement, garantint que la seva tutela sigui compatible amb el seu ús públic.

L'espina dorsal del document tècnic ha estat l'establiment d'una sèrie d'objectius, estratègies i línies d'acció d'aquí a quatre aspectes essencials: la recerca, la conservació, la difusió i la posada en valor.

El Pla Director té un caràcter integrador i interdisciplinari, i assumeix les necessitats que provenen de la relació entre el patrimoni, el territori i la societat. S'hi recullen temes inherents al patrimoni històric-arqueològic com la investigació i la conservació, però afegeix altres propis del territori com la protecció del paisatge natural, i aborda qüestions d'incidència social com pot ser el turisme o l'educació.

Pel que fa a les pròximes intervencions arqueològiques concretes que el Pla Director preveu al jaciment de Son Catlar, aquestes es divideixen en dues línies prioritàries. Per una banda, seguir amb l’estudi del sistema defensiu del poblat: la muralla i les estructures defensives adossades a la mateixa i per l’altra en l’estudi de l’interior del poblat per tal de conèixer com vivien els seus habitants.

En relació a l’estudi de les defenses de Son Catlar, el Pla Director preveu intervenir en una nova torre, concretament a la torre Nord on es realitzaran nous sondejos diagnòstics. Així mateix se seguirà amb la intervenció arqueològica a la porta en colze, descoberta l’estiu del 2017, per tal d’entendre el seu funcionament i connectar estratigràficament l’interior amb l’exterior del poblat.

Pel que fa a l’estudi de l’interior de Son Catlar, es planteja seguir amb la prospecció i documentació de les estructures conservades intramurs per tal d’obtenir una visió tan completa com sigui possible del seu urbanisme i organització. També es planteja iniciar-se l’excavació d’algunes zones de l’interior del poblat tal com el cercle que es pot observar de manera parcial en el recorregut marcat per a les visites, la zona de la porta Nord o un talaiot.

Així mateix el Pla Director preveu la neteja de vegetació i el control de les zones amb més perill de despreniments a partir de les diferents fitxes de diagnòstic elaborades. En aquestes es contemplen totes les patologies detectades de les estructures visibles del poblat. Aquesta primera recopilació de patologies a partir de les fitxes permetrà a mitjà termini elaborar un pla de conservació eficaç del jaciment.

Pel que fa a la difusió i posada en valor del jaciment, el Pla Director preveu establir, a curt termini, una estreta relació amb el Museu Municipal de Ciutadella per tal de desenvolupar una estratègia de difusió conjunta entre els agents implicats en el treball al jaciment i el museu. Les primeres accions pel que fa a aquesta col·laboració consistiran en establir un programa anual de visites guiades al jaciment. Així mateix es preveu organitzar jornades de portes obertes per tal d’explicar les novetats de la investigació efectuada a Son Catlar i l’organització de jornades, seminaris, exposicions temporals i cicles de conferències relacionats amb la divulgació científica.

A llarg termini també es preveu la construcció d’un centre d’interpretació i acollida de visitants al mateix jaciment, que pugui consolidar-se com un recurs de difusió més del poblat. Es preveu que aquest centre pugui disposar de botiga i també de servei de bar, i se situaria a la zona d’accés al poblat, just passat el pàrquing. Per instal·lar aquest nou equipament serà necessari esperar que les feines d'investigació sobre el poblat generin les dades necessàries per crear un discurs més detallat.

Maó, 1 de març de 2019.

 
Imatges relacionades
 
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS