Notícies i actualitat

Nous cartells explicatius i treballs d'adequació per a la visita als poblats talaiòtics de Cornia Nou (Maó), Son Catlar (Ciutadella) i altres jaciments

Data : 01/03/2019

El poblat talaiòtic de Cornia Nou conté un dels talaiots més monumentals i ben conservats de l'illa, amb una alçada de deu metres i un diàmetre de 26 metres. Per altra banda, s'hi fan feines d'excavació arqueològica i restauració des del 2007, per part d'un equip vinculat al Museu de Menorca.

Durant els darrers mesos, el Consell Insular de Menorca hi ha duit a terme una sèrie d'actuacions destinades a millorar les condicions de la visita.

Per una banda, s'han substituït les barreres metàl·liques per unes altres d'ullastre, més integrades a l'entorn. Aquesta és una intervenció que s'ha fet també en altres poblats com Torrellafuda. A més, s'hi ha realitzat una intensa feina de desbrossament que ha permès deixar a la vista estructures prehistòriques que fins ara estaven cobertes per la vegetació. Aquestes feines han estat realitzades per una brigada contractada a través del SOIB. Així mateix, s'ha delimitat la zona arqueològica, per tal d'evitar que el bestiar hi pugui entrar i malmetre les estructures. I finalment, s'ha renovat la cartelleria existent i s'han instal·lat tres cartells nous, que ajudaran al visitant a entendre les restes.

A Son Catlar, per altra banda, s'han realitzat també nombroses intervencions. Aquest poblat talaiòtic, adquirit pel Consell Insular l'any passat, és un dels més extensos i ben conservats de l'illa. Actualment, un equip vinculat a la Universitat d'Alacant hi porta a terme feines d'excavació arqueològica. En aquest poblat, la mateixa brigada del SOIB que va actuar a Cornia Nou hi va realitzar també feines de neteja de vegetació, obrint a la visita noves zonesdel poblat. Recentment, a aquesta feina s'hi ha afegit la dels voluntaris de la Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella. Totes aquestes feines serveixen per complementar la feina ordinària desenvolupada per l'empresa de manteniment contractada pel Consell. Per altra banda a Son Catlar es va renovar totalment la cartelleria, de forma que el visitant compta ara amb disset panells nous que l'ajuden a entendre la importància del jaciment.

La nova cartelleria instal·lada als diferents jaciments respon a un nou disseny, tant pel que fa al contingut com a la part gràfica. En els nous cartells es prioritzen les il·lustracions que recreen l'estat original de les construccions i les activitats que s'hi portaven a terme. Per altra banda, també s'intenta connectar els jaciments amb el seu entorn natural i paisatgístic, seguint el nou plantejament de l'expedient de la Menorca Talaiòtica. Així mateix, s'intenta mostrar algunes de les peces recuperades en els jaciments, per adreçar al visitant cap al Museu de Menorca i el Museu Municipal de Ciutadella, on es poden contemplar alguns d'aquests objectes.

Dins d'aquest plantejament, s'ha instal·lat, a l'entrada dels principals jaciments prehistòrics, un cartell genèric que situa al visitant en el context de la prehistòria de l'illa i de la candidatura a Patrimoni Mundial.

Durant els pròxims mesos, es continuarà renovant la cartelleria dels principals jaciments arqueològics de l'illa.

Maó, 1 de març de 2019

 
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS