Notícies i actualitat

Balanç del primer mes de govern Departament de Promoció Turística, Artesania i Transports

Data : 27/08/2015

La consellera de Promoció Turística, Artesania i Transports, Maria Sellarès, ha fet avui matí balanç del primer mes de govern del seu departament.
Després de presentar al director insular de Transports i Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), Miquel Preto, Sellarès ha subratllat que aquesta és “una nova conselleria on es mesclen diferents àrees de gestió que, en anteriors mandats, pertanyien a altres departaments”. Pel que fa a aquest primer mes de govern, el departament ha ocupat aquest temps en fer “una radiografia de l'estat de cada una de les àrees, als efectes de poder saber i valorar l'estat real de la conselleria”, ha dit. Turisme
Pel que fa a la Fundació Foment del Turisme de les Illes Balears, s'està treballant perquè aquesta nova fundació es pugui constituir al setembre.

En segon lloc, després de reunir-se amb el sector privat, la consellera ha explicat que “hem pogut observar que a Menorca es fan moltes accions individuals però no hi ha una coordinació, i és en aquest sentit on hem de fer feina”. “El turisme de sol i platja es ven per si sol, com bé s'ha pogut observar aquesta temporada, això no vol dir que l'haguem d'oblidar però hem de focalitzar la promoció de l'illa a consolidar la temporada turística i allargar-la, basant-nos en l'oferta turística que tenim fora temporada: turisme actiu, cultural, de natura, gastronòmic, camí de cavalls, turisme ornitològic... Aquesta promoció se centrarà entre altres, en fires especialitzades, per tal de captar turistes que valorin aquesta tipologia de turisme”, ha afegit.

Respecte al Llatzeret de Maó, la conselleria s'ha trobat la barca de passatgers trencada, així com altres infraestructures necessàries per al correcte funcionament del Llatzeret i que ara s'estan arranjant per tal de començar les visites al Llatzeret durant el mes de setembre.
Així mateix, es crearà un grup de feina que es convocarà el mateix mes de setembre per veure quins usos se li dóna al Llatzeret.

En relació amb les Coves de Cala Blanca, Maria Sellarès ha titllat de complexe el projecte doncs depèn de diferents organismes públics per dur-lo a terme: Ajuntament de Ciutadella, Consell Insular de Menorca, Govern de les Illes Balears i Govern Central, “tenint en compte el retard de l'execució del mateix i la voluntat del Ministeri de tancar el Pla de Dinamització del Producte Turístic, faria que l'aportació d'aquest, 291.000 euros es perdés”, ha afirmat. En aquest sentit, s'està treballant perquè aquesta dotació no es perdi. “Des del departament de promoció turística, creim que les Coves de Cala Blanca són un producte turístic únic i diferenciador, així que farem tot el possible perquè es pugui dur a terme”, ha insistit la consellera.


Artesania

Pel que fa a artesania, Sellarès ha destacat la gestió continuista de l'anterior equip de govern que “no va crear cap pla que fomenti la projecció econòmica dels productes artesans menorquins més enllà dels que ja estaven establerts”.

“Ens hem reunit amb el sector artesà per a saber de primera mà les necessitats reals del sector. Hem pogut constatar la necessitat de fer feina conjuntament per tal d'intentar revaloritzar i professionalitzar l'artesania a l'illa. Estem posant en marxa la Comissió Assessora en matèria d'artesania, la ponència tècnica i la subcomissió d'artesania per tal que aquesta feina conjunta es materialitzi. A més, hem traslladat al Govern balear la importància d'activar la Comissió Interinsular en matèria d'artesania per coordinar els esforços entre les diferents institucions i el sector”.

Per altra banda, Maria Sellarès ha senyalat que el Centre Artesanal de Menorca està infravalorat. “S'havia projectat construir un centre museístic però no s'ha arribat a fer realitat, des de la conselleria el consideram vital per donar valor a l'artesania de l'illa”.

Dintre d'aquesta línia, es va inaugurar l'exposició Joia de Menorca.
El proper any el Centre Artesanal de Menorca celebrarà el seu 10è aniversari, per la qual cosa es preparà una sèrie de mostres i actes commemoratius.


Per la seva banda, el director insular, Miquel Preto, ha indicat que durant les primeres setmanes els objectius s'han dirigit a contactar amb els agents dels diferents sectors que afecten les competències d'aquesta direcció insular, estudiar diferents expedients i projectes que estan en marxa, així com iniciar l'elaboració dels pressuposts de cara a l'any vinent.

Contactes amb el sector del transport

La consellera Maria Sellarès es va reunir el passat 11 d'agost amb els representants de les empreses concessionàries del servei públic de transport de viatgers per carretera per conèixer de primera mà la seva situació, en la qual es va tractar el tema de la futura estació d'autobusos a Ciutadella, la finalització de les concessions el proper 31 de desembre de 2018 i la nova licitació de les concessions i del funcionament actual del servei de transport públic de viatgers per carretera.

Així mateix, el passat dia 18, Sellarès es va reunir amb el sector del taxi a Menorca, els representants del qual van exposar la situació del sector i presentant les seves reivindicacions com l'actualització de tarifes o el règim del taxi. A més d'obrir vies de col·laboració entre l'Administració i el sector per millorar la qualitat d'aquest servei públic.

Servei de les estacions d'ITV

El passat 28 de juliol es va produir un primer contacte amb representants de l'empresa Applus, que actualment gestiona les dues estacions d'ITV a Menorca (Maó i Ciutadella), i que van posar al dia a la consellera sobre el funcionament del servei en l'actualitat i de totes les millores que s'hi han executat aquests darrers anys.

Contactes amb els responsables municipals

Durant aquest primers dies el departament ha iniciat també contactes amb els representants municipals de Ciutadella i Maó, que seguiran les properes setmanes amb la resta de municipis. Amb l'Ajuntament de Ciutadella es va tractar sobre la futura estació d'autobusos, pendent de decisions municipals, i del transport públic del municipi de Ciutadella. I amb el de Maó sobre les línies urbanes del seu municipi i la pertorbació del trànsit en la regularitat de a línia, a més d'incrementar la col·laboració en relació a la gestió de l'estació d'autobusos de Maó.


Actuacions de futur en matèria de transports

D'altra banda des de la Direcció Insular de Mobilitat i ITV s'està treballant de cara a millorar el servei de transport públic de viatgers per carretera pel proper any per la qual cosa s'han mantingut (i es mantenen) contactes estrets amb els responsables de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les illes Balears per col·laboracions financeres, tècniques i d'assessorament. Aquest increment pressupostari aniria destinat a millorar freqüències entre els principals nuclis urbans i les urbanitzacions.

Maó, 27 d'agost de 2015

Imatges relacionades
 
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa