Notícies i actualitat

La convocatòria d'ajuts del Consell Insular de Menorca a les entitats culturals incorpora enguany algunes novetats

Data : 21/05/2018

El Consell Executiu ha aprovat avui la convocatòria de 2018 per un import total de 200.000€

Les entitats culturals de Menorca poden començar a preparar els projectes de sol·licitud d’ajuda del Consell Insular de Menorca per a les seves activitats, que es podran tramitar a partir de la publicació al BOIB de la convocatòria aprovada avui pel Consell Executiu. A títol informatiu, des de demà mateix les entitats poden consultar les bases de la convocatòria d’enguany a la pàgina web del Consell.

La convocatòria d’ajuts del Departament de Cultura i Educació per a entitats culturals sense ànim de lucre és una de les línies de subvencions més antigues del Consell. La d’enguany incorpora algunes novetats importants que, segons el conseller Miquel Àngel Maria, «volen eixamplar l’abast d’aquesta convocatòria i distribuir d’una manera més adequada aquestes ajudes, valorant un a un la qualitat i l’interès de cada projecte».

La primera novetat és l’import que el Consell destina a aquesta convocatòria, que passa dels 165.000€ de l’any passat a 200.000€, consolidant la línia ascendent iniciada per l’actual equip de govern.

Amb aquest increment s’espera incrementar el finançament de les activitats de les entitats culturals menorquines, i també —i aquesta és la segona novetat— permetre que les Associacions de Veïns de Menorca puguin rebre ajuda per a la realització d’activitats culturals. En aquest sentit, el conseller Miquel Àngel Maria explica que «fa anys el Consell treia una convocatòria específica de suport a les Associacions de Veïns, però que aquesta va desaparèixer durant el mandat anterior. L’actual equip de govern ha valorat que per evitar la burocràcia de treure noves convocatòries, era més senzill obrir la convocatòria d’ajuts a entitats culturals perquè s’hi puguin presentar les Associacions de Veïns, tot i que les ajudes que rebin només podran ser per a la realització d’activitats de caire cultural».

La tercera novetat, i la més important, és que la convocatòria del Consell deixarà de concedir les ajudes únicament en funció del pressupost presentat. Fins l’any passat, la convocatòria repartia entre tots els projectes un percentatge fix, resultat de dividir l’import de la convocatòria per la suma dels pressuposts de tots els projectes acceptats.

Segons el conseller de Cultura i Educació, «aquest sistema no discernia ni valorava ni premiava aspectes importants com la qualitat dels projectes, la capacitat d’autofinançament, l’impacte cultural i social o el caràcter col·laboratiu, cosa que duia a finançar de manera molt significativa projectes culturals de gran volum econòmic però tal vegada de menys interès i impacte que altres projectes més modestos però més inserits en la dinàmica social, cultural i associativa de l’illa».

Per aquest motiu, i després de fer una anàlisi exhaustiva de convocatòries similars d’altres institucions públiques del nostre entorn, el Departament de Cultura ha dissenyat un sistema d’assignació de punts per criteris objectius que es tindran en compte per a la determinació de l’import de l’ajut, i que s’incorporen a les bases de la convocatòria d’enguany, per tal que cada entitat pugui saber què es valorarà i quina puntuació pot obtenir.

De manera resumida, els criteris objectius que es tindran en compte són:

El pressupost de l’activitat (que passa de ser l’únic criteri, pel qual es determinava el 100% de l’ajuda, a determinar com a màxim el 50% de l’import a percebre).
La capacitat d’autofinançament i d’obtenir esponsorització privada.
La qualitat i l’interès cultural de l’activitat, i la qualitat tècnica del projecte-memòria.
El caràcter innovador
La consolidació de l’activitat (edicions consecutives)
La vinculació amb la realitat cultural de Menorca
El número d’activitats
L’impacte social i territorial (assistència de públic, accessibilitat, presència a més d’un municipi)
La utilització del català
El caràcter desestacionalitzador
El caràcter col·laboratiu (amb altres entitats i amb altres organismes públics)
L’enregistrament de les activitats i el dipòsit dels registres a l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca.

Maó, 21 de maig de 2018

editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ