Notícies i actualitat

Les VII Jornades de cultura popular i tradicional de Menorca presenten l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de l’illa

Data : 23/05/2017

“Durant aquest mandant un dels esforços del departament de Cultura és restablir la participació en la cultura a través dels òrgans i comissions consultives, i recuperar totes aquelles iniciatives que s’havien consolidat i que tenien una gran acceptació per part de la població de Menorca, i que malauradament l’equip de govern anterior del Consell va deixar morir de finor”. El conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, ha presentat avui les VII Jornades de cultura popular i tradicional de Menorca que se celebren des de dijous fins diumenge al Convent de Sant Diego d’Alaior, dins el Pati de Sa Lluna.

“Aquestes jornades són les que fan set des de les primeres, celebrades l’any 2003. Després d’unes primeres cites anuals, prest van agafar una periodicitat bianual que va durar fins el 2011, quan es van celebrar les VI Jornades. Després, el govern del Consell de l’anterior mandat no les va tornar a convocar mai. Igualment va passar amb la Comissió de cultura popular de Menorca, que es va reunir només una vegada durant tot l’anterior mandant; es va fer la reunió de constitució i no se la va convocar mai més”, ha recordat el conseller.

Les VII Jornades d’enguany tenen idò, a més d’aquesta voluntat de recuperació, un objectiu específic, com és presentar l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca.

“La valoració del patrimoni material, tant de monuments com de béns mobles de tot tipus, ja fa molts anys que té un reconeixement social i institucional, i hi ha moltes normes i mecanismes de protecció, conservació i difusió. Però des de fa uns anys, a tot el món va cobrant cada vegada més importància la protecció del patrimoni immaterial, l’expressió viva de la creativitat i l’expressió de la diversitat humana sobre el planeta”, ha explicat Maria.


Què és el patrimoni immaterial?

Segons la UNESCO, a partir de la Convenció sobre la salvaguarda del patrimoni immaterial de 2003, és tot allò que representa la manera de ser i de viure d’una comunitat, i que es transmet de generació en generació.

El patrimoni immaterial inclou els costums, les expressions, els coneixements, les tècniques dels oficis tradicionals, la música, les creences, en definitiva, que conformen la identitat d’un poble.

“Amb aquestes jornades pretenem donar a conèixer quin és el patrimoni immaterial de Menorca, i explicar com treballam des del Consell Insular de Menorca per inventariar totes aquelles manifestacions d’aquest patrimoni immaterial que mereixen ser descrites, explicades i viscudes”, ha dit Maria.

El proper dilluns dia 29 de maig, el Consell Executiu del Consell Insular de Menorca aprovarà la creació d’aquest Inventari del Patrimoni Immaterial de Menorca.

El calendari de les jornades està compost per un seguit d’activitats per a tots els públics. El dijous i divendres matí per al públic escolar, i des de divendres capvespre fins diumenge matí per a tots els públics.

Pilar Vinent, cap del Servei de Política Lingüística i Cultura Popular del Consell, ha donat detalls més concrets sobre les activitats, tot destacant que el que es pretén és divulgar aquest patrimoni immaterial tan ric que tenim a Menorca i fer-ho arribant a tant als més petits amb l'activitat de “Conta'm una cançó”, de Margui i Cris Juanico, les llegendes que explicarà Laia Garcia o les activitats amb els gegants d'Alaior; com als joves amb els tallers per a estudiants i el concert de Melilotus, que posa música rock a les llegendes del barranc d'Algendar, o als adults, que segur que gaudiran amb la ruta artesanal per Alaior, els glosats, la presentació de les “Receptes de la Biosfera” o els balls populars.

D'altra banda, ha posat èmfasi en la importància de la participació de la societat menorquina en l'elaboració de l'Inventari, per a la qual cosa serà imprescindible la implicació del teixit associatiu en matèria de cultura popular tan ric que tenim a l’illa i també la dels portadors dels elements que configuren el nostre patrimoni immaterial; és a dir, les persones que els practiquen. “Per açò serà també molt important que totes les persones interessades en la matèria acudeixin a les ponències per conèixer de primera mà en què consistirà l'Inventari i l'experiència d'altres territoris on ja l'han iniciat”.

Així mateix, Vinent ha acabat convidant tota la ciutadania a participar en l'elaboració de l'Inventari a través de l'activitat de dinamització que tindrà lloc dissabte i diumenge matí, en què un personatge anomenat la Novia del Patrimoni, animarà els assistents a proposar els elements de la nostra cultura que considerin que han de formar part de l'Inventari.

La regidora de Cultura, Isabel Rodríguez, ha assistit a l’acte de presentació de les jornades en nom de l’Ajuntament d’Alaior.


Alaior, 23 de maig de 2017

 
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ