Notícies i actualitat

El Consell ha previst la realització de tres noves instal·lacions d'autoconsum basades en energies renovables en diferents edificacions emblemàtiques de la institució insular

Data : 22/11/2016

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Javier Ares, i l’enginyer tècnic industrial del Consorci de Residus i Energia de Menorca, Rafael Muñoz, han anunciat avui els tres projectes que el Consell Insular de Menorca ha presentat a la línia de subvencions per autoconsum del Govern de les Illes Balears.

D’aquesta manera, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, conscient de la necessitat de fer avanços en la implantació de les energies renovables i l'eficiència energètica a la nostra illa, i partint de l'experiència acumulada durant els anys 2015 i 2016 en el funcionament de la planta fotovoltaica d'autoconsum instal·lada a la seu del Consell, ha previst la realització de tres noves instal·lacions d'autoconsum basades en energies renovables en diferents edificacions emblemàtiques de la institució.


1. Planta fotovoltaica d'autoconsum del Centre Sociosanitari Santa Rita (Ciutadella)

Es preveu la construcció d'una planta fotovoltaica que s'integrarà a la coberta de l'edifici amb les següents característiques:

- Potència fotovoltaica: 100 kWp (100 kW en inversors)

- Producció anual: 153.266 kWh
que representa el 22,2% del consum energètic del centre.

- Pressupost d'execució: 215.952,95 € (segons projecte)


Aquesta instal·lació s'adjudicarà mitjançant un procediment de licitació que pot reduir sensiblement el seu cost d'execució, la qual cosa pot preveure una recuperació de la inversió en un període inferior als 5 anys en cas d'obtenir ajuda del programa FEDER Illes Balears que gestiona el Govern de les Illes Balears.


2. Planta fotovoltaica d'autoconsum de la Residència de Gent Gran (Maó)

Es preveu una instal·lació integrada directament sobre la teulada de la residència, sense alterar la seva visual, amb les següents característiques:

- Potència fotovoltaica: 22 kWp (20 kW en inversors).

- Producció anual: 33.718 kWh
que representa el 15% de la demanada d'energia elèctrica del centre.

- Pressupost adjudicació: 37.697,45 €

Aquesta instal·lació, d'execució relativament senzilla, en el cas d'obtenir ajuda del programa FEDER recuperaria la seva inversió en un termini de temps aproximat de dos anys.


3. Rehabilitació energètica del Castellet, Sa Granja (Maó)

En aquest cas, el que s'ha previst és la recuperació i rehabilitació d'un edifici emblemàtic, integrat a les instal·lacions conegudes com a Sa Granja (antic centre de capacitació agrària) seguint criteris d'eficiència energètica i d’aprofitament d'energies renovables, amb l'objecte d'aconseguir una edificació de consum quasi nul. L'edifici utilitzarà sistemes passius d'estalvi energètic, donant protagonisme a fusteries i aïllaments tèrmics que minimitzin l'ús de climatització i/o calefacció, la qual en cas de necessitar-se es realitzarà mitjançant aerotèrmica, combinats l'ús de sistemes d'il·luminació d'alta eficiència basats en tecnologia LED. Finalment, per minimitzar encara més la demanda energètica, es preveu una instal·lació híbrida de captació d'energies renovables mitjançant una combinació de fotovoltaica (5 kWp) i micro-eòlica (aerogenerador d'eix vertical de 3,5 kW). Aquest projecte, de caràcter eminentment demostratiu, persegueix com a objectiu final marcar la senda a seguir en les futures reformes d'edificis de les administracions públiques en compliment de les directives europees d'eficiència energètica. El pressupost d'execució segons projecte és de 339.192,69 €.


Experiència de la planta fotovoltaica d'autoconsum de la seu del Consell Insular de Menorca

Aquesta instal·lació, executada a l'anterior mandat, va entrar en funcionament a finals de l'any 2014. Es tracta d'una planta de 58 kWp (50 kW en inversors) que subministra el 14% de la demanda d'energia elèctrica de l'edifici i es va adjudicar per un import de 108.524,90 €. Durant el seu primer any de funcionament, la despesa elèctrica de l'edifici va passar de 110.066,99 € en 2014 a 73.571,18 € en 2015, el que representa un estalvi superior als 36.000 € anuals.


Ciutadella, 22 de novembre de 2016

Imatges relacionades
 
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS