Notícies i actualitat

Concessió d'ajuts per la investigació i conservació del Patrimoni Històric del Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca

Data : 29/06/2016

El Consell Insular de Menorca ha concedit vint-i-quatre ajuts econòmics per a la investigació i conservació del patrimoni històric, corresponents a tres convocatòries diferents: intervencions arqueològiques i paleontològiques, investigació històrica i restauració.

La convocatòria d'ajuts per a la restauració de béns del Patrimoni Històric té com a objectiu contribuir a la conservació del patrimoni històric de l'illa, aturant els processos de deteriorament que el posen en perill, fomentar la restauració de béns i promoure accions de conservació. Es distribueixen 24.476,60 euros, en sis ajuts diferents, corresponents a restauracions d'obres d'art, materials i estructures arqueològiques, patrimoni industrial i patrimoni etnològic. No s'han presentat projectes de restauració d'edificis ni construccions etnològiques de pedra en sec. Els ajuts es distribueixen de la següent manera: Fundació Illes Balears, per la restauració de la sala hipòstila del poblat talaiòtic de Torralba: 5.000 €; Ajuntament de Maó, per la restauració de les pintures de la sala de l'Alegria de Can Oliver: 5.000 €; Escola d'Art de Menorca, per la restauració d'un comodí tipogràfic: 3.945,27 €; Francesc Isbert Vaquer, per la restauració del material arqueològic de s'Albufera del Pla de Sant Joan de Ciutadella: 5.000 €; Bisbat de Menorca, per la restauració d'una pintura sobre taula que representa la pregària de Jesús a l'Hort de les Oliveres: 1.491,33 €; Fundació Líthica - Pedreres de S'Hostal, per la restauració de dos accessos de les pedreres: 4.040 €.

La convocatòria d'ajuts a la realització d’investigacions de tipus històric, artístic, arquitectònic, arqueològic, historicoindustrial, antropològic i etnològic que contribueixin al millor coneixement del passat de l’illa ha distribuït un total de 20.000 €, repartits en sis ajuts. Un dels ajuts va destinat a un estudi paleontològic, i els altres cinc a estudis arqueològics. No s'ha presentat a aquesta convocatòria cap projecte d'investigació artística, arquitectònica, etnològica o històrica a partir de fonts documentals. Els ajuts es distribueixen de la següent manera: Josep Quintana Cardona, per la catalogació i acondicionament de la col·lecció paleontològica de Benet Mercadal Pons: 5.000 €; José Simón Gornés Hachero i Dylan Cox, per la finalització de la monografia del projecte d'investigació de Biniparratx Petit (Sant Lluís): 5.000 €; Elena Sintes Olives, per l'estudi de les restes humanes de Ses Arenetes: 3.000 €; Ismael Moll Pelegrí, per la finalització de la memòria científica de l'excavació arqueològica d'urgència a la plaça del Príncep de Maó: 3.000 €; Alejandro Valenzuela Oliver, per l'anàlisi arqueozoològica i valorització de les restes faunístiques dipositades al Museu municipal des Bastió de sa Font (Ciutadella): 2.000 €; Andreu Torres Bagur, per l'anàlisi de la ceràmica documentada a la zona de sitges de Montefí: 2.000 €.

Pel que fa als ajuts per a la realització d’intervencions arqueològiques i paleontològiques, s'han concedit un total de 60.000 €. Tots els ajuts corresponen a intervencions arqueològiques, ja que no s'ha presentat cap projecte d'intervenció paleontològica. Els beneficiaris són: Associació d'Amics del Museu de Manacor, per la intervenció arqueològica i consolidació a l'assentament costaner des Coll de Cala Morell: 6.687,61 €; Associació Sa Cudia Cremada Fieldschool, per la intervenció arqueològica i de posada en valor de l'edifici absidal de Sa Cudia Cremada (Maó): 10.100,75 €; Associació Arqueologia i Patrimoni, per la intervenció arqueològica a l'edifici oest de Cornia Nou (Maó): 8.847,49 €; Associació Sanisera, pel modelat digital en 3D de les restes subaquàtiques del Port de Sanitja i el Cap de Cavalleria: 3.033,94 €, i per la datació per radiocarboni de les restes òssies de la necròpolis 04 de la ciutat romana de Sanisera: 1.025,75 €; Universitat d'Alacant, per la intervenció arqueològica a Son Catlar: 2.670,34 €; Marc Mayer i Olivé, pel registre, fotografia i edició de les inscripcions hipogees de Torre Llafuda: 277,32 €; Amics del Museu de Menorca, per l'excavació del derelicte de Binissafúller: 5.361,47 €; TANYT , per l'excavació arqueològica a So na Caçana: 5.339,86 €; Ismael Moll Pelegrí, per la realització de la planimetria d'una zona del poblat de Sant Agustí Vell: 285,11 €; Amics del Museu de Menorca, per l'excavació arqueològica, restauració d'estructures i curs d'arqueologia al pati davanter del Cercle 6 i la murada sud-est de Torre d'en Galmés: 13.000 €; AEP-ARQUEO, per l'analisi de la cultura material arqueològica recuperada en la cova de Biniadrís (Alaior): ceràmica, metall i fusta: 3.370,35 €

S'han recuperat així dues convocatòries que havien desaparegut en anys anteriors: la de restauració i la d'investigació històrica, i s'ha incrementat la partida destinada a intervencions arqueològiques. S'han repartit en total 104.476,60 €.

L'increment global dels ajuts destinats al patrimoni històric és especialment important de cara a la candidatura de la Menorca Talaiòtica. En aquest sentit, el procés es troba en un moment decisiu: durant aquest any els tècnics de la UNESCO revisaran l'expedient de la candidatura menorquina, i els jaciments arqueològics rebran la visita dels inspectors de l'ICOMOS. La promoció de la investigació sobre les restes arqueològiques és imprescindible per continuar omplint de contingut a la candidatura menorquina i incrementar encara més el valor excepcional del nostre patrimoni.

Maó, 29 de juny de 2016

 
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ