Notícies i actualitat

Menorca presenta el Pla de Treball per a la Xarxa al 4º Congreso Mundial de Reservas de la Biosfera que se celebra a Lima

Data : 17/03/2016

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Javier Ares, participa fins demà al 4º Congreso Mundial de Reservas de la Biosfera que se celebra a Lima (Perú). Les jornades, que van començar el passat dia 14 de març, estan organitzades pel Programa el Hombre y la Biosfera (MaB) de la UNESCO, el Ministerio del Ambiente de Perú i pel Comité MaB de Perú.

El congrés va ser inaugurat pel president de Perú, el sr. Ollanta Humala. A l’acte van assistir els ministres de Relacions Exteriors, Ana María Sánchez i de Medi Ambient, Manuel Pulgar-Vidal. A més de la subdirectora general de Ciències Naturals de la UNESCO, Flavia Schlegel, i altres autoritats del món de la política i la cultura peruana com l’alcalde la ciutat de Lima, Luis Castañedo.

Aquesta trobada mundial ha comptat amb l’assistència de 1.000 representants dels comitès MaB i de les reserves de la biosfera de més de 90 països.

La delegació espanyola està integrada per representants del Comité MaB España, així com representants de diverses reserves de biosfera, com per exemple: Montseny (Catalunya), Ordesa-Viñamala (Aragó), Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo (Galícia), Bárdenas Reales (Navarra), La Palma i Lanzarote (Illes Canàries) i la Reserva de Biosfera Transfronteriza de Meseta Ibérica, entre altres.

Els principals resultats que s’esperen d’aquest congrés són la “Declaración de Lima” i l’aprovació del “Plan de Acción de Lima para el Programa MaB de la UNESCO y su Red Mundial de Reservas de la Biosfera (2016-2025)”.

Durant el congrés s’han celebrat tallers i altres esdeveniments paral·lels sobre temes específics d’interès pel Programa MaB: diversitat biològica i cultural, canvi climàtic, ús sostenible dels recursos naturals, restauració ecològica, l’educació per al desenvolupament sostenible, gobernabilitat, economia de les reserves, una xarxa temàtica de les illes i zones costaneres. Aquesta xarxa mundial de reserves de biosfera, creada l’any 2012, té dos seus temàtiques, l’illa de Jeju (canvi climàtic) i Menorca (seu per al desenvolupament sostenible).

La principal aportació de la Reserva de Biosfera de Menorca ha estat la presentació del Pla de Treball per a la Xarxa per als pròxims 3 anys, l’objectiu és liderar la dinamització d’aquesta xarxa des de la seu de Menorca en coordinació amb la Reserva de Biosfera de Jeju. Cal destacar que durant la sessió celebrada ahir, l’aportació exposada pel conseller Javier Ares va ser aprovada per unanimitat.

A més, Menorca ha presentat millores al “Plan de Acción de Lima” que també han estat tingudes en compte.

Els contactes i reunions amb els diferents gestors d’altres Reserves de Biosfera han estat fructífers i rellevants. Cal destacar diverses les reunions celebrades amb els màxims representants del programa Mab de la UNESCO, així com amb els de la Reserva de Biosfera de Jeju, que han servit per confirmar el compromís de Menorca de seguir ostentant la capitalitat de la Xarxa Mundial d’Illes i zones costaneres. 

Per a l’Agència de la Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca, la celebració d’aquest congrés té especial rellevància no solament per al futur del Programa MaB i del conjunt de les reserves de la biosfera, sinó també per a la consecució dels “Objetivos del Desarrollo Sostenible” que estableixen les Nacions Unides fins a l’any 2030.

Maó, 17 de març de 2016

 
Imatges relacionades
 
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa

 
 
Comparteix aquest contingut
     
© Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 3  |  RSS