Notícies i actualitat

Una nova passa en la candidatura dels béns arqueològics de l'època talaiòtica de Menorca per ser patrimoni de la humanitat: avui es constitueix la Comissió Assessora

Data : 07/06/2012

Després d'haver-se constituït el Comitè Tècnic, avui, a partir de les 19 h, es constitueix i es reuneix al Consell Insular de Menorca la Comissió Assessora per al seguiment de la candidatura per a la declaració dels béns arqueològics de l'època talaiòtica de Menorca com a patrimoni de la humanitat per part de la UNESCO. Es tracta d’un òrgan col·legiat, de caràcter deliberant i consultiu, destinat a facilitar i integrar la participació de diferents departaments, institucions i entitats implicats en l'esmentada candidatura.

Aquest òrgan està integrat per un total de 33 persones: la consellera de Cultura, Patrimoni i Educació i el seu director insular, sengles representants dels departaments de Turisme; d’Economia, Medi Ambient i Caça; de Mobilitat i Projectes, i d’Ordenació del Territori; un representant de cada un dels grups polítics amb representació al Consell; un de cada un dels ajuntaments de Menorca; un del Servei de Patrimoni Històric; un representant de la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats del Govern balear; un del Comitè Tècnic; un de la UIB vinculat a la investigació arqueològica; un de l'IME; un del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Balears; el director del Museu Municipal de Ciutadella; el director del Museu de Menorca; un representant de l'Associació d’Amics del Museu de Menorca; un de la secció d'Arqueologia del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de les Balears; un de la Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella; un del GOB; un de l'associació Amics de l'Illa de l'Hospital; un de l'Ateneu de Maó; un de l'Església Catòlica, i un d'Ashome.

Les funcions de la Comissió Assessora són, per una banda, coordinar totes les actuacions que vagin encaminades a promocionar i divulgar els valors d'aquesta candidatura i, per altra banda, fomentar la realització d'accions cap a la sensibilització de la societat envers aquest objectiu, així com participar en l'elaboració dels dossiers informatius necessaris.

La Comissió Assessora està estructurada en dues branques: el Ple, integrat per les persones abans esmentades, i el Comitè Tècnic, aquest darrer òrgan format per la tècnica Carmen Lara, la científica Margarita Orfila i Lluís Plantalamor, en representació del Museu de Menorca.

Carmen Lara pertany al Departament de Turisme. Margarita Orfila és catedràtica d'arqueologia de l'època prehistòrica i antiga i actualment desenvolupa el càrrec de professora d'Arqueologia a la Universitat de Granada. Lluís Plantalamor és el director del Museu de Menorca.

La funció del Comitè Tècnic és l'elaboració, juntament amb el Servei de Patrimoni Històric, de la documentació necessària per presentar la candidatura de Menorca davant l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO).

“Amb la constitució d'avui feim una passa més per estar en condicions de poder presentar aquesta candidatura davant la UNESCO”, explica la consellera de Cultura, Patrimoni i Educació, Maruja Baíllo, que afegeix que “posar en valor el nostre patrimoni històric és gairebé una obligació pels beneficis que suposa per a Menorca el turisme cultural”.

Cronologia
El 25 d'agost de 2009 l'IME va acordar per unanimitat demanar al Consell Insular l'inici dels tràmits per sol·licitar davant la UNESCO la declaració dels béns arqueològics de la prehistòria de Menorca com a patrimoni de la humanitat. El Ple del Consell de Menorca, en sessió del 14 d'abril de 2010, aprovà per unanimitat aquesta petició.

En el Ple del 20 de febrer d'enguany, amb el nou equip de govern insular, es va aprovar el reglament de la Comissió Assessora.

Maó, 7 de juny de 2012

 
editar

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Mapa